Dávid Ferenc szobra néhány kockakővel gyarapodott az utóbbi időben. A helyi rendőrség azonban alszik a csak néhány méterre levő székhelyén - FOTÓKKAL

Dávid Ferenc mindössze két évvel ezelőtt felavatott, a Kossuth Lajos (bulevardul 21 Decembrie 1989) utcában álló szobra mára a lakosság és a hatóságok nemtörődömségének áldozatává lett. Elsősorban, a város közigazgatása olyan hozzáértően helyezte el a buszmegállót a szobornak helyet adó terecske előtt, hogy az emlékműből jóformán semmi nem látszik. Csak azok vethetnek rá egy pillantást, akik a megálló mögött haladnak el.

Másodsorban, a szobornak helyet adó aprócska tér is tönkrement az elmúlt időszakban. Bár csupán két év telt el a híres egyházalapító szobrának a felavatása óta, a terecske rémesen néz ki, vélhetően a Kossuth Lajos utcán zajló útfelújítási munkálatok nyomán. A kockakövek megrongálódtak, egy részüket fel is szedték. Az útjavító munkások (mert vélhetően ők voltak) pedig amúgy „Dorelesen” felrakosgatták szépen a kockaköveket a szobor két oldalán álló talapzatokra. Vagy talán kortárs művészeti dekorációkról lenne szó?

Ha már felavatták és elhelyezték a köztéren ezt az emlékművet, a kolozsvári városháza vezetőségének tennie is kellene valamit, hogy a lehető legtöbbet hozza ki belőle. A buszmegállót néhány méterrel balra vagy jobbra is ki lehetett volna alakítani, és akár most is át lehetne helyezni.

A helyi rendőrség egyik székhelye innen két lépésre, a Szentegyház (Iuliu Maniu) utcában található. A helyi rendőrség tagjainak azonban kisebb dolguk is nagyobb annál, hogy a város emlékműveinek az épségét felügyeljék, ők inkább saormáznak a szamosfalvi kocsmákban.

 

Add comment