Danileţ bíró: „Nincs olyan líceum Kolozsváron, amelyben ne legyenek drogfogyasztók. A legkisebb 10 éves”

Riasztó helyzetet tárt fel a kolozsvári kábítószerfogyasztást illetően Cristi Danileţ törvényszéki bíró, aki azt állította, hogy nincs olyan líceum a városban, amelynek diákjai között nem lennének drogfogyasztók. A kiskorúak által a leggyakrabban fogyasztott tudatmódosító szerek a marihuána, etnobotanikus szerek és ecstasy. A kiskorúak az interneten rendelik meg a szereket.

„Széleskörben elterjedt ez a jelenség. Kolozsváron egyetlen olyan iskola vagy líceum sincs, amely tiszta lenne ebből a szempontból. És vállalom, amit mondok. A marihuána-fogyasztás elterjedt jelenség Kolozsváron. Minden iskolában vannak drogfogyasztók, a legfiatalabb kábítószerfogyasztó 10 éves, és az egyik jó nevű iskolába jár. Kollégáink a DIICOT-tól és a rendőrség kábítószerosztályától havonta lepleznek le hálózatokat. A két nagy fesztivál évente 300 „ügyfelet” küld nekünk. A kannabiszen kívül a tablettákat fogyasztják még a kiskorúak, főként az ecstasyt. A fiatalok az interneten rendeleik meg a drogokat, a Dark Weben. Megtanulták, hogyan kell haza rendelni a kábítószert. Még kokainrendelések is vannak. Házkutatásokat végeztünk kamaszoknál és kokaint találtunk eldugva a lakásban. Ez riasztó. Ezzel a helyzettel találkozunk nap mint nap, az ügyekkel foglalkozva” – jelentette ki Cristi Danileţ törvényszéki bíró a Servus Cluj műsorban.

A kábítószerfogyasztás miatt elindított bűnvádi eljárások száma jelentősen megnő a két Kolozs megyében szervezett nagy fesztivál, az Electric Castle és az Untold, idején.

„A nagy fesztiválokon körülbelül háromszáz, 14 és 27 év közötti fiatalt kapnak el kábítószert fogyasztva. Ők elénk kerülnek, az ügyészek kannabisz birtoklása miatt tartóztatják le őket. Az embereknek tudniuk kell, hogy a romániai törvények még egy joint kannabisz birtoklását sem engedélyezik, a bűnvádi eljárást kockáztatja, akinél ennyit is találnak. Az biztos, hogy ennyiért egyetlen bíró sem küld börtönbe, de a bűnvádi eljárás ott van, és pénzbírság vagy a közösség javára végzett munka a büntetés. Emellett sok évre nyilvántartásban lesz az illető, és ha netán katonatiszt, bíró, ügyész akar majd lenni, nem teheti meg, mert ezekhet 14 évre visszamenően ellenőrzik a múltadat” – állította Danileţ.

A megyei tanács szórólapokat oszt az iskolákban

A Kolozs Megyei Tanács 2014/191-es határozata értelmében létezik egy megyei kábítószerellenes stratégia, illetve ütemterv is hozzá. Ennek értelmében a helyi hatóságoknak és a Kábítószerellenes Megelőzési, Felmérési és Tanácsadó Központnak (CPECA) különféle tevékenységeket kell folytatniuk a megelőzésre vonatkozóan az iskolákban.

Az egyik ilyen projekt címe „Az én drogellenes üzenetem”, és keretében az egészséges életmód kialakítására és követésére nevelik az általános iskolába és líceumba járó fiatalokat különféle sport és kulturális tevékenységek révén a 2019-2020-as tanévben, országos szinten. A megyei tanács a projekt keretében 12.400 szórólapot is készít, amelyek 35.714 lejbe kerülnek.

Bár a helyzet tényleg nagyon riasztó és rengeteg gyereket érint, a megyei tanács úgy gondolja, hogy szórólapok osztogatásával megoldja a problémát. A helyzet sokkal átfogóbb programokat és projekteket követel. A társadalomnak, a szülőknek, a tanároknak tudomásul kell venniük, hogy ez a probléma létezik, és azután intézkedéseket kell hozni.

Add comment