Cristian Erbașu üzletember fogja a Monostor negyedi regionális kórház romjait átalakítani a zeneakadémia székhelyévé

A Cristian Erbaşu üzletember tulajdonában levő Construcţii Erbaşu Bukarest, a bukaresti Concelex Engineering és az otopeni-i Tera Gaz Construct alkotta társulás nyerte meg az Országos Befektetési Vállalat (CNI) által kiírt 127,9 millió lejes (több mint 26 millió euró) szerződést a kolozsvári Gheroghe Dima Zeneakadémia székhelyének kiterjesztésére. A szerződés futamideje 24 hónap, ebből 5 hónap a tervezésé.

A projekt elég ambiciózus, tekintve, hogy át kell alakítani a Monostori negyedbe tervezett regionális sürgősségi kórház torzóját, hogy felépítsék a zeneakadémia székhelyét.

A zf.ro szerint a kolozsvári zeneakadémia alapszakú egyetemi, mesteri és doktori képzést is biztosít. Emellett még a tanárok továbbképzését is biztosítják, szakképesítő tanfolyamokat is tartanak. Mindezek ellenére a több mint 1000 személyt számláló diák és tanári közösség egy olyan épületben tevékenykedik, amely jogilag nem az akadémiáé. A CNI projektje értelmében az akadémia elég helyhez jut ahhoz az új székhelyen, hogy optimálisan tudjon majd működni, ehhez azonban a torzóban maradt épület alapjait meg kell erősíteni, majd kiterjeszteni.

Az új épületegyüttes három épületből fog állni. Az egyikben helyet kap egy 865 férőhelyes amfiteátrum, orgonaterem, hang- és videótárral felszerelt könyvtár, rektori és dékáni iroda, osztálytermek, egyéni tanulóhelyiségek, gyakorlótermek, laboratóriumok, öltözők, egyetemi bentlakás, orvosi rendelő. A második épületben karbantartó műhelyeket alakítanak ki, a harmadik épületben lesz a tornaterem.

Add comment