A Borháncs-telep egyik utcája az új Patarét – fotóval és videóval

A kolozsvári lakónegyedek peremvidékei illegális szemétlerakatokká váltak. Ez részben a jóérzés nélküli polgárok hibája, akik oda szórják ki hulladékaikat, ahová érik, de másrészt a polgármesteri hivatal sara, amely nem képes fokozott ellenőrzéseket végezni. A helyi rendőrség tagjai csupán a központban láthatók, amint szorgalmasan róják ki a bírságokat tilosban való parkolás miatt, vagy amint a petrezselymet áruló néniket ellenőrzik, a lakótelepek vidékén igencsak ritkán tűnnek fel.

Ha a helyi rendőrség szigorúbban lépne fel a felelőtlen polgárokkal szemben, valószínűleg kevesebb olyan eset lenne, mint amilyet a Ziar de Cluj és az NCN derített fel a Borháncs-telep egyik (Nordului) utcáján. Mintha nem lenne már az is elég, hogy az utca amúgy is siralmas állapotban van (nincs leaszfaltozva és járdája sincs), az utcát övező telkek tele vannak szeméttel.

Az utca elején, jobboldalon a még ki nem zöldült bokrok közül hulladékok tömkelege bukkan elő: építkezésből maradt anyagok, növényi eredetű hulladékok, pillepalackok, műanyag-csomagolások, bútordarabok.

A lakók panaszt tettek a polgármesteri hivatalnál, senki nem szállt ki azonban a hulladékok eltávolítására. Sőt, még csak választ sem kaptak folyamodványukra.  

Íme, az itt lakók által a kolozsvári polgármesteri hivatal honlapjára feltöltött panaszok közül három:

  • A Nordului és a vele szomszédos utcákon nagyon sok hulladékot raktak le. Tavaly még összeálltunk barátokkal, és összeszedtük ezeket, de idén már építkezésből visszamaradt elemek, bútortöredékek jelentek meg, amelyeket az emberek már nem tudnak összeszedni. Kérjük, segítsenek!
  • A Borháncs-telepen a Nordului utca mente tele van elhajígált szeméttel és építkezési hulladékkal. Nagyra értékelnénk, ha hatóságilag eltakarítanák onnan a szemetet, azonosítanák és megbírságolnák a szemetelőket. Ugyanakkor kötelezzék azokat a magánszemélyeket, akik nem takarítják a telkeiket, hogy tegyék meg. Köszönjük!
  • Fel szeretném hívni a figyelmet, hogy a Romul Ladea és a Nordului utca sarkán van egy telek, ha jól tudom az Electricáé (de ebben nem vagyok 100%-osan biztos), amely tele van háztartási, építkezési szeméttel. Szeretném, ha eltakarítanák onnan a szemétdombot. Köszönöm!

Add comment