Boc a szemétbűzről: “Ez az ára annak, hogy öt évig nem maradt a hulladék az utcákon”

Egy heti hallgatás után Emil Boc polgármester végre megszólalt a Kolozsvárt elöntő szemétbűz ügyében, azt üzenve a város lakosságának, hogy ez az ára annak, hogy a város hulladékát öt évig a RADP ideiglenes pataréti telepén tárolták, és nem hagyták az utcákon. A kolozsváriaknak örülniük kellene, hogy öt évig nem maradt a hulladék az utcákon, üzeni Boc pofátlanul az őt 75%-ban megválasztó kolozsváriaknak.

”A következő jelenségről van szó. Az új integrált hulladékkezelő központ megnyitásával kötelezővé vált az öt évig az ideiglenes rámpán tárolt szemét átszállítása az új tározóba. Több tényező – köztük a légköri körülmények, illetve a nagyon nagy mennyiségű átszállított hulladék - szerencsétlen összejátszása eredményezte ezt a rendkívül kellemetlen helyzetet. Megegyeztünk, hogy a szemét átszállítása korlátozott mennyiségben és olyan légköri körülmények között történjen, amelyek nyomán nem terjed olyan nagy mértékben a szag. Van néhány tényező, amely előidézi a bűz terjedését, miközben átszállítjuk az 5 évig az ideiglenes rámpán tárolt hulladékot. Ez az ár, amit fizetnünk kell azért, mert nem maradtunk a hulladékunkkal az utcákon. Öt évig nem volt hová vinnünk a szemetet, emiatt ehhez az ideiglenes megoldáshoz kellett folyamodnunk, hogy engedélyezett helyre vihessük a hulladékot. A hatóságok tudják, mit kell tenniük, hogy csökkentsék ezt a kellemetlen hatást” – állítja Emil Boc.

A Ziar de Cluj felhívta Dan Tarcea figyelmét is arra, hogy olcsó politikai fogás arról beszélni, hogy a bűz hamarosan megszűnik, mivel jó időnek kell eltelnie addig, amíg az egész hegynyi szemetet elköltöztetik, és addig folyamatosan bűz lesz, mivel feltúrják a hulladékot. Egyébként szortírozni kellett volna a hulladékot, mielőtt az új hulladéktározó központba átszállítják, mert ha az egész szeméthegyet átköltöztetjük, a tározó első cellája nagyon hamar megtelik. Mi több, ez még törvénybe is ütközik. A kolozsváriak azonban most üljenek szépen a csukott ablakok mögött, és viseljék el a szemétbűzt, sőt örüljenek, hogy nem jártak még rosszabbul.

Add comment