Boc meg akar szabadulni a Rosaltól. Több millió euró értékű közbeszerzési eljárást indít a városháza

Emil Boc az utóbbi hónapokban folyamatosan panaszkodik a Rosal által nyújtott szolgáltatásokra. Az elöljáró megemlítette, hogy fel szeretné bontani a szerződést a céggel, de nem akarja hulladék elszállító vállalat nélkül hagyni a várost. Boc most közbeszerzési eljárást fog kiírni a szemétbegyűjtésre és hóeltakarításra a város 1-es zónájában, amely területen jelenleg a Rosal működik.

Kolozsvár polgármesteri hivatala közvita alá bocsátotta a versenytárgyalás dokumentációját, és ezt követően az meg fog jelenni az elektronikus közbeszerzési rendszeren (SEAP) is.

Ezt megelőzően a városháza tanulmányt készíttetett, amely nyomán eldöntötte, hogy a szemétbegyűjtésre és hóeltakarításra vonatkozó szerződést 5 évre kössék meg nyitott közbeszerzési eljárás alapján.

A Rosal és a Brantner 2005 óta foglalkozik a hulladékbegyűjtéssel és hóeltakarítással Kolozsváron

2005. október 14-e óta a Rosal Grup biztosítja eme szolgáltatásokat a város 1-es zónájában, illetve a Brantner a 2-es zónában.

A szolgálatokat első körben 8 évre koncesszionálta a városháza, és azóta több alkalommal meghosszabbította a két céggel folytatott tárgyalások nyomán, anélkül, hogy a tárgyalásokra eljárást írt volna ki.

„Tekintve, hogy sürgősen lépni kellett a szolgáltatás folytatása érdekében, a tárgyalási eljárást választottuk, amelyhez nem szükséges az előzetes részvételi kiírás” – áll a városháza indoklásában.

A közbeszerzési eljárást megnyerő cég feladatköre

A közbeszerzési eljárást megnyerő vállalatnak a következő szolgáltatásokat kell majd elvégeznie: gépi és kézi utca- és járdaseprés, járda- és útmosás, útpermetezés, takarítás, az ereszcsatornák tisztítása, a graffitik lemosása a falakról, stb. Ami a hóeltakarítást illeti, a szolgáltatónak biztosítania kell a hó és jég eltakarítását és elszállítását, hóekézést, az utak csúszásgátlóval való felszórását, a szennyvízcsatorna-fedelek hótól és jégtől való megtakarítását.

Boc 2013 óta „próbál” közbeszerzési eljárást kiírni a hulladék begyűjtési szolgáltatásokra és takarítási

Kolozsvár polgármesteri hivatala 2005-ben nyitott közbeszerzési eljárás nyomán adta koncesszióba az úttakarítási és hóeltakarítási szolgáltatásokat. 2013-ig a Rosal biztosította a szolgáltatást az 1-es zónában és a Brantner Veres a 2-es zónában.

2013-ban, a szerződés lejárta után írták ki az első körbeszerzési eljárást, hogy más vállalatokra bízhassák a szolgáltatások biztosítását a következő 8 évben, azonban óvások és perek jelentek meg, így 2013 és 2016 között három versenytárgyalást szervezett az önkormányzat. Egyik esetében sem tudtak azonban nyertest kihirdetni. Mindeme időszakban a Rosal és a Brantner folytatta tevékenységét a több ízben meghosszabbított szerződések alapján. 

2016 decemberében a 2-es zónára érvényes szerződést, amely 2024-ig érvényes, a Brantnernek utalták ki. Az 1-es zóna továbbra is a Rosal menedzselése alatt maradt a periódikusan meghosszabbított szerződések alapján. 2018 januárjában közvetlen tárgyalás útján kiutalták újra a szerződést a Rosalnak is. A két zónára érvényes szerződés összértéke 30 millió euróra rúg.

A Rosal a Monostor, Hajnal, Nyárfasor, Gruia, Dónáth lakónegyedben és a városközpont egy részében fejti ki tevékenységét.

Add comment