A Boc-féle lakótelepi süllyesztett hulladéktározók kudarca

Emil Boc polgármester sokszor dicsekedett azzal, hogy innovatív ötlete a süllyesztett szemétkukákkal a megoldás a hulladékok elrejtésére és a szelektív gyűjtésre. Van azonban egy kis probléma: ezek kapacitása kicsi, a hulladékbegyűjtő cégek pedig nem viszik el a szemetet elég gyakran.

A kolozsváriak gyakran panaszkodnak, hogy ezek a lakótelepi süllyesztett kukák túl kicsik ahhoz képest, amennyi szemét összegyűl a tömbházak lakóitól. Egyébként ez a gond a klasszikus lakótelepi kukákkal is, így a kolozsváriak hajlamosak összevissza dobni a szemetet.

Tarcea alpolgármester, aki hűen ismétli ugyanazokat, amiket Boc mond, nagy hűhóval bejelentette, hogy lezárult a közbeszerzési eljárás további 200 süllyesztett kuka megvásárlásáért. Természetesen lett volna lehetőség nagyobb kukákat beszerezni, miután a kolozsváriak panaszai elhangzottak. Ezt azonban nem tették meg, Tarcea azonban azt ígéri, hogy a hulladékbegyűjtő cégek akár naponta háromszor is összeszedik a szemetet, ha szükséges.

„A kolozsvári polgármesteri hivatal földbe süllyesztett szeméttározó rendszert akar létrehozni, mivel ez nagyban csökkentené a klasszikus kukák által elfoglalt helyet, a lakosság fegyelmezetebb hulladékkezeléséhez és a a hulladékbegyűjtő cégek tevékenységének hatékonyabbá tételéhez vezet, emellett pedig javítana a város esztétikumán és szennyezettségén. Hatékonyabb módszert jelent a szelektív hulladékgyűjtésre” – áll a süllyesztett szeméttározók beszerzésének indoklásában.

Vajon mire alapoz Tarcea, amikor ilyeneket jelent ki, tekintve, hogy több tucat panasz érkezett már a lakosságtól arra nézve, hogy a hulladékbegyűjtő vállalatok nem viszik el a szemetet a megszabott program szerint? Hogyan is fognak ezek a cégek naponta háromszor kimenni a szemétért ugyanazon helyre?

„Lezárult a süllyesztett kukák beszerzését célzó közbeszerzési eljárás. 200 lakótelepi süllyesztett tározóról van szó. Aláírtuk a beszerzési szerződést, az első 50 már munkába van adva. Ezeket a következő helyeken helyezik el: Mogoșoaia 3, Horea 47, Tăbăcarilor 11, Ion Meșter 6, Almașului 10, Oltului 36, Fântânelelor 55, Mestecenilor 5, Eremia Grigorescu 1, Consrantin Brâncuși 22, Slănic, Plopilor, Mamaia. Gyakorlatilag a város minden negyedében lesznek ilyen tározók, ezek számát majd 200-ra növeljük. Jelenleg 78 ilyen tározó van a városban, nyolc ponton pedig elkezdték az építésüket. Emelkedni fog a szelektív hulladékgyűjtés foka, mivel ezekben négy különböző típusú szemetet lehet gyűjteni külön-külön, így sokkal hatékonyabb lesz a gyűjtés. Ezeknek azonban limitált a kapacitásuk, emiatt meg kell állapítanunk a gyűjtés gyakoriságát, lehet, hogy naponta háromszor fog erre sor kerülni. Segítene, ha a lakosság tájékoztatást nyújtana ezen a téren” – üzente Tarcea.

Egy ökologikus hulladéklerakó hiányában azonban a szemetet még mindig összeöntve gyűjtik be

Mivel a megyei tanácsnak még nem sikerült befejeznie az új hulladéklerakó központot, további panaszok érkeznek a kolozsváriaktól arra nézve, hogy a cégek továbbra is összeöntve gyűjtik be a hulladékokat és Patarétre szállítják azokat. Gyakorlatilag tehát a városvezetés azzal vádolja a kolozsváriakat, hogy nem gyűjtik szelektíven a szemetet, azonban megfeledkezik azokról az esetekről, amikor az ökologikus hulladéklerakó központ hiányában a szemetesek összeöntik a különböző hulladékokat.

Add comment