Bírósági ítélet a CEC Bank három kolozsvári alkamazottja ellen, akik az ügyfelek számláiról loptak

A CEC Bank kolozsvári, Györgyfalvi negyedben (Albac utca) levő fiókjának 2013-ban bíróság elé állított három alkalmazottja ellen csak a napokban született ítélet. A három nőt amiatt állították bíróság elé, mert több mint félmillió lej értékben loptak el összegeket a bank ügyfeleinek számláiról. A három közül csak egyikük, Coldea Ana Olga kapott letöltendő börtönbüntetést: 5 évet. A lenyúlt pénzösszegek legnagyobb részét már nem tudták visszaszerezni. A DIICOT ügyészei 2013-ban állították törvény elé COLDEA ANA-OLGA, BRIE DANIELA LIANA és VINCZE ANA-MARIA banki alkalmazottakat.

A kolozsvári törvényszék néhány nappal ezelőtt hozta meg az elsőfokú ítéletet az ügyben. A bíró öt év és egy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Coldea Anat.

Az elsőfokú bíróság COLDEA ANA-OLGA vádlottat felmenti a személyi érdekek elleni hivatali visszaélés bűncselekményének elkövetése miatt (...). A törvényszék COLDEA ANA-OLGA vádlottat a következőkkel bünteti: - 9 hónap börtönbüntetés a számítástechnikai eszközökkel vagy szoftverekkel való törvénytelen művelet  elkövetéséért (...); - 6 hónap börtönbüntetés a számítástechnikai eszközökkel vagy szoftverekkel való törvénytelen művelet elkövetéséért (...); - 2 év börtönbüntetés a számítástechnikai rendszerhez való jogellenes csatlakozás elkövetéséért; - 3 év börtönbüntetés a számítástechnikai csalás elkövetéséért (...); - 1 év börtönbüntetés a magánokirat-hamisítás elkövetéséért (...).A bíróság a legsúlyosabb büntetést, 3 év szabadságvesztést, valamint a többi kiszabott 6 év és 3 hónap szabadságvesztés további egyharmadát - további 2 év és 1 hónap szabadságvesztést - szabja ki, így a vádlottat 5 év és 1 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítéli. A Btk. 72. cikkelyének első bekezdése alapján a vádlott büntetéséből levonandó az az egy nap (2012.09.11.), amelyet őrizetben töltött. (…) A vádlottat 602.217,04 lej anyagi kártérítés kifizetésére kötelezi a CEC Bankkal szemben, illetve 30.000 lej erkölcsi kártérítés kifizetésére. Fenntartjuk az ügyész 2012.09.28-i végzésével elrendelt, az alperes ingó és ingatlan vagyonára vonatkozó lefoglalási intézkedést. A törvényszék kötelezi BRIE DANIELA LIANA alperest, hogy 34 984,95 lejt és 2 631 eurót fizessen ki a CEC-nek. árészére történő megfizetésére. Megállapítja a BRIE DANIELA LIANA alperes tulajdonát képező ingatlan végrehajtásából származó 54.589 lejes összeg letétbe helyezését (...). Az elsőfokú bíróság az ügyben előterjesztett polgári jogi kereseteket egyebekben elutasítja. Az elsőfokú bíróság megállapítja, hogy VINCZE ANA-MARIA alperessel szemben nem indult polgári jogi eljárás. (...) Az állam által előlegezett perköltségek a következőképpen oszlanak el: COLDEA ANA-OLGA alperes 40.000 lejes összeget, BRIE DANIELA LIANA alperes pedig 10.000 lejes összeget fizet az államnak. Az értesítéstől számított 10 napon belül megfellebbezhető jelen ítélet" - olvasható a bírósági határozatban.

Add comment