Be lehet íratni a forgalomba a lassú járműveket

Klaus Iohannis államelnök kihirdette a Cseke Attila RMDSZ-es szenátor által kezdeményezett törvénytervezetet, amely lehetővé teszi a lassú, kevesebb mint 25 kilométer/órás sebességgel közlekedő közúti járművek forgalomba íratását.

„ A 2000/78-as sürgősségi kormányrendeletet kiegészítő jogszabály a járművek egy új kategóriáját – a lassú közúti járműveket – vezeti be a jogszabályba, és lehetővé teszi azok forgalomba íratását. A meghatározás szerint a lassú járművek olyan járművek, amelyeket beépített motor hajt és kevesebb mint 25 kilométer/órás sebességgel képesek közlekedni” – mutatott rá a szenátor a tervezet indoklásában.

Azokat a lassú járműveket, amelyeket egy más uniós országban már beírattak a forgalomba, nem kell Romániában jóváhagyási eljárásnak alávetni.

 “A lassú járművek kategóriájába egy sor jármű tartozik. Ezek eletromos járművek, amelyek többek között környezetbarát alternatívát jelentenek és ugyanakkor modern szállítást biztosítanak, használatukkal csökkenteni lehet a széndioxid kibocsátást. A járműveket könnyű használni, mind cégek, mind magánszemélyek fel tudják használni az árúszállításra, vagy személyek szállítására a városközpontokban, az ipari zónákban, vagy a hegyvidéken” – áll még az indoklásban.

Add comment