Bár a szelektív hulladékgyűjtés már 2019 óta kötelező, a “smart” Kolozsváron még 2021-ben sem működik a rendszer

2019 július elseje óta kötelező a szelektív hulladékgyűjtés: külön kell gyűjteni a műanyagot/fémet, a papírt/kartont, az üveget és a háztartási szemetet. Kolozsváron azonban még 2021-ben sem tartják be ezt a kötelezettséget.

A polgároknak 25%-kal többet kell fizetniük, amennyiben nem gyűjtenek szelektíven. Mi több, meg is bírságolhatók: a magánszemélyek 5000 és 15.000 lej közötti összeggel, a jogi személyek 20.000 és 40.000 lej közötti összeggel. A hulladékkezelő cégeknek azonban semmit nem kell fizetniük, ha nem végzik a dolgukat.

A kolozsváriak tehát egyrészt nemtörődömségből és neveletlenségből nem tesznek eleget a szelektív hulladékgyűjtés kötelezettségének, másrészt pedig azért, mert a hulladékot összegyűjtő cégek sem járnak elől a jó példával.

Az Iris negyedben például a szemetet összevissza dobják a lakók a kukákba, és a hulladékot csak akkor gyűjtik be a szemetesek, amikor már csordul ki a sok szemét a kukákból, és szeméthalmok éktelenkednek a földön is:

Az Iris negyedbe még nem jutottak el a polgármesteri hivatal földbe süllyesztett kukái, csak a harang alakú kék és sárga szelektív tárolók, illetve az ócska, törött szemeteskukák állnak rendelkezésre. Hasonló szemétdombokat azonban a jobban szituált lakónegyedekben is lehet látni, ahová a polgármesteri hivatal jóakarata el is ért a földbe süllyesztett korszerű konténerek révén.

A Clujul Civic Facebook oldalára Radu Cristian töltött fel egy fotót a Mărăști negyedből, ahol, mivel a szemetesek nem ürítik ki elég gyakran a földbe süllyesztett konténereket, a lakók a klasszikus kukákba kénytelenek dobni a hulladékokat:

„Beszerelték ezeket a földbe süllyesztett szép konténereket, azonban nem ürítik ki ezeket elég gyakran, így azok majdnem mindig tele vannak. Mit csinálsz, ha kihozod a szemetet és nincs már hely, ahová tegyed? Visszaviszed a lakásba? Nem, hanem odateszed a kuka mellé abban a reményben, hogy össze fogják szedni, amikor a konténereket is kiürítik. A másik probléma pedig a szelektíven, külön-külön konténerekbe összegyűjtött hulladék elvitele. Azokat ugyanis összeömlesztve, egyazon kocsival viszik el. A civilizált országokban a különböző konténereket külön-külön ürítik ki, más és más napokon, és úgy szállítják el a tartalmukat, és főként gyakrabban ürítik őket. A polgármesteri hivatalnak meg kellene szabnia néhány minimális dolgot a hulladékkezelő vállalatoknak, nem pedig csak rábólintania a drágításokra. Ki a felelős azért, hogy ezek a szemetesautók mocskosak, büdösek és bűzős lé folyik ki utánuk városszerte? A polgárok dolga észrevételeket és panaszokat tenni, a polgármesteri hivatal azonban nem fárasztja magát a válaszadással és a megoldásokkal sem, úgy látszik, csak díszből létesítette a MyCluj online felületet” – összegezte Ion Spârleanu a kolozsvári szeméthelyzetet.

Add comment