Az RMDSZ a nagy vesztese a helyi választásoknak az erdélyi nagyvárosokban

Az RMDSZ-nek “sikerült” a mostani helyi választásokon 30%-kal kevesebb szavazatot szereznie Kolozsváron, ezzel 16,7%-ról 11,2%-ra estek vissza. Hasonlóan jártak Temesváron is, Brassóban, Nagyszebenben és Medgyesen pedig már nem is jutott be a városi tanácsba. Miért? Azért, mert nem voltak képesek a városlakók előtt egy hihető programmal előállni, hanem csak az Orbán Viktortól átvett nemzetcentrikus szlogeneket ismételgették. Ezek a szlogenek csak a Székelyföldön voltak hatásosak; az erdélyi magyar városlaló urbanizálást akar. Az RMDSZ-nek pedig ezen a téren semmiféle elképzelése nincs, és a politikai kommunikációban is nagyon gyenge. Emiatt az RMDSZ azt kockáztatja, hogy az elkövetkező négy évben a vidékiek pártjává válik.

Székely István politológus, az RMDSZ ügyvezető alelnöke a Transindex.ro-nak  elemezte a helyhatósági választások eredményét. Vannak jó dolgok – országos szinten hárommal több polgármesteri tisztséget szerzett meg a Szövetség, Kolozs megyében pedig kilencet, a korábbi nyolc helyett - , de általában véve az eredmény jelentősen rosszabb, mint négy évvel ezelőtt.

Ezek voltak a fontos választások az RMDSZ számára, az eredmény pedig jóval alulmaradt a reméltnél. A nagyvárosokban sok százalékot vesztett a Szövetség, kezd a vidékiek pártja lenni. Igaz, az RMDSZ megnyert egy nagyvárost, Marosvásárhelyt, Azonban itt számokról van szó, a nagytotálról. A Szövetség nem jutott be a brassói, nagyszebeni és temesvári városi tanácsba. Emellett elveszítette a Bihar Megye Tanácsát is.

Székely István Víg Emese kérdéseire válaszolva elmondja, hogy az erdélyi és bánsági magyarok megelégelték az etnikai üzenetet, és inkább településük fejlődésének szeretnének tanúi lenni. Ha egy román jelölt ezt ígéri nekik, rá szavaznak.

“A brassói tanácsba nem kerül be az RMDSZ, a temesvári tanácsból is kiesik, Kolozsváron, Nagyváradon gyengén szerepel. Persze, nincs két egyforma helyzet, de szerintem ezekben a városokban a modernizáció kérdése szembekerült az etnikai elvvel, az erdélyi magyar társadalom integritásának kérdésével. Kétségtelen, hogy a modernizáció igenlése felülírja mind a pártopciót, mind az etnikai hovatartozást. Ebből az következik, hogy ezeken a településeken, ahol a társadalom legdinamikusabb rétege átvette az adott közösség jövőképének irányítását, azok a pozíciók, amelyeket egy etnikai logika alapján szerzett meg az érdekképviselet, csak abban az esetben tarthatók meg, ha az a modernizáció jegyében újrafogalmazza üzenetét. Azt gondolom, hogy azokban a nagyvárosokban, ahol elmarad a magyar eredmény az etnikai aránytól, ennek a helyzetnek vagyunk a tanúi. Nem elég a „magyar” üzenet, az ki kell egészüljön a posztmateriális értékrend alapján megfogalmazott jövőképpel” – fejtette ki Székely.

Észre lehet venni, hogy a fiatalok távolodnak az RMDSZ-től. Egyesek közülük elkezdtek politizálni, de az USR-PLUS színeiben. Az RMDSZ etnikai üzenetét Orbán Viktor Magyar kormányfő erősítette meg, de a tanult erdélyi magyar fiatalok többsége nem sokat ad Orbán szavára. 

Kolozs megyében a részleges eredmlények szerint az RMDSZ 11,54%-ot ért el, Vákár István megyei tanácselnök-jelölt pedig 11,33%-ot. Kolozsváron az eredmény 11,28%, a polgármesterjelölt Csoma Botondé pedig 7,11% (négy évvel ezelőtt Horvát Anna 10,8%-ot ért el). 2016-ban az RMDSZ a voksok 16,7%-át szerezte meg Kolozsváron. Eddig öt tanácsosi mandátuma volt a városi tanácsban, most csak hármat nyert, egyet pedig kap a leosztásnál.

Az RMDSZ-nek a következő polgármesterei lesznek Kolozs megyében. A korábban PSD-színekben politizáló Balázs János jelenti az újdonságot, aki Kisbács polgármestere let.

  • Kisbács – Balázs János
  • Búza – Czégher István
  • Körösfő – Bódis László
  • Szentmihály – Zeng János
  • Várfalva – Mărginean János
  • Tordaszentlászló – Asztalos István
  • Kalotaszentkirály-Zentelke -  Póka András
  • Magyarszovát – Szabó Mihály
  • Bálványosváralja – Muresan Ildikó

Széken szintén magyar a polgármester, de Sallai János függetlenként indult a választásokon.

Add comment