Az oktatási miniszter hosszabb tanévet szeretne 2022 őszétől kezdődően. “A nyári vakációnak rövidebbnek kell lennie”

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter azt javasolta, hogy 2022 őszétől kezdődően hosszabbítsák meg a tanév időtartamát. A miniszter elmondta, ő már a 2021-2022-es tanévre vonatkozóan is megtette ezt a javaslatot, de az előreláthatóságra való tekintettel elutasították, írja a News.ro.

„A 2021-2022-es iskolai évre már le van szögezve a tanév struktúrája. A 2022 őszén kezdődő tanévre azonban az időtartam meghosszabbítására tettem javaslatot. A tanítási időtartamot tekintve ugyanis az utolsók között vagyunk Európában. Az egészségügyi krízis miatt a lemaradások a tanulás terén nagyon nagyok voltak – az igaz, hogy nem csak Romániában – és ezeket be kell pótolni idővel. Emiatt hosszabb tanévre van szükség” – fejtette ki az oktatási miniszter a Digi 24 vasárnap esti műsorában.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye Daniel Funeriu volt tanügy-miniszter azon javaslatáról, hogy az elkövetkező időszakban egy hónapra kellene lecsökkenteni a nyári vakáció időtartamát, Cîmpeanu azt válaszolta, hogy „egy rövidebb nyári vakáció mindenképpen hosszabb tanítási időszakkal egyenlő”, és leszögezte, „szükség van erre”. Rámutatott, ő már az ősszel kezdődő tanév esetében is javasolta a tanítási időszak meghosszabbítását, de, az előreláthatóságra hivatkozva „javaslatát nem fogadták el”.

 „Nem tudom, és nem is szeretnék most erre válaszolni (az egy hónapos nyári vakációról szóló felvetésre – szerk. megj.). Nem akarok előre beszélni, de az biztos, hogy a nyári vakációnak rövidebbnek kell lennie” – mondta Cîmpeanu.

A miniszter szerint Romániában jelenleg 34 hetes a tanév, rövidebb, mint sok más európai országban. 12 év alatt egy németországi diák például két és fél évvel többet tanul, mint romániai diáktársa, mutatott rá.

Add comment