Az EB 47 millió eurót utal ki egy kolozsvári sürgősségi kórház felépítésére és felszerelésére

Az Európai Bizottság 47 millió eurós beruházást hagyott jóvá az Európai Regionális Fejlesztési Alapból egy kolozsvári sürgősségi kórház felépítésére és felszerelésére, amely az északnyugati régió többnyire vidékén élő lakosságát fogja kiszolgálni, derül ki az EB hétfőn közzétett közleményéből, tájékoztat az Agerpres.

A projektben egy magas szintű technológiával felszerelt, közel 850 ágyas kórház áll, amely jó minőségű sürgősségi ellátást tud biztosítani. A kórház alapellátást is biztosítani fog: általános sebészeti osztálya, illetve belgyógyászati osztálya is lesz. 

Az intézmény része lesz annak a sürgősségi kórház-hálózatnak, amely javítani fog a romániai egészségügyi rendszeren és a multidiszciplinaritásra alapozva képes lesz a bonyolult egészségügyi problémák kezelésére. A projekt ugyanakkor hozzájárul, hogy a vidéken élő, vagy hátrányos környezetben lakó személyek is minőségi egészségügyi ellátáshoz jussanak.

A korai diagnosztizálással és korán elkezdett kezelések révén a kórház hozzá fog járulni az elhalálozási ráta és az elhúzódó munkaképtelenségi esetek számának csökkenéséhez.

Nem utolsósorban, a kórház vonzó munkakörülményeket teremt az orvosok és asszisztensek számára, kiegyensúlyozva kissé az egészségügyi személyzet exodusát.

A projekt értelmében a kórház 2026-ban kezdi el működését, tájékoztat az Európai Bizottság.

“Az Európai Unió kohéziós politikájának egyik fontos prioritása az állampolgárok életszínvonalának növelése. Jelen projekt hozzájárul ahhoz, hogy az elszigeteltebb vidéki környezetben élő személyek is megfelelő egészségügyi ellátásban részesülhessenek, és ez a pandémia tükrében rendkívül fontos” – jelentette ki Elisa Ferreira (fenti fotó), a kohézióért és a reformokért felelős európai biztos.

Add comment