Átadták az új temető munkálatait. Az utca kiszélesítése még várat magára

Végre elkészült a kolozsvári hatóságok által 5 évvel ezelőtt beígért temető, amelyet már 2018 szeptemberében kellett volna átadni – jelentette be Emil Boc polgármester. Elkészült a választási évben, félig-meddig, bár a Moș Ion Roată utcát még nem szélesítették ki. A helyi önkormányzat múlt év elején írta ki a közbeszerzési eljárást a 138.000 lej értékű megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére. Emellett azonban meg kellett volna csinálni a területkisajátításokat is a környéken.

Emil Boc elmondása szerint a Moş Ion Roată temető munkálatait átadták, az út kiszélesítése azonban még ezután következik.

„Az utca létezik, lehet rajta közlekedni, korszerűsítették. Lesz azonban további korszerűsítés a rögtön elkövetkező időszakban. Egy 600 férőhelyes parkoló is van ott” – nyilatkozta Emil Boc polgármester egy helyi rádióadónak.

Az útszélesítési munkálatok a 0+264 – 0+915.089 szakaszra vannak betervezve, tehát 10 telket érintenek. Két telek a védelmi minisztérium tulajdonában van, egy másik parcella pedig a város tulajdonában.

A korszerűsítési munkálatok célja az utca bizonyos szakaszokon való kiszélesítése, hogy megkönnyítse az utca végén levő temető megközelítését, illetve a szennyvízcsatorna- és esővíz elvezető csatorna kibővitését. Tehát, bár az utca északi végét már korszerűsítették, a délnyugati részen még mindig 4 méter szélességű földút van, sehogysem passzol a városi rendezési tervbe foglaltakkal.

A hét magántulajdonban levő telek gazdáitól 31 és 1078 négyzetméter közötti területeket fognak kisajátítani, összesen 3840 négyzetmétert. A MondEv Real Estate ügynökség becslése szerint a kártérítések összege 1,8 millió lejre rúg.

Az ingatlanfelmérő által megszabott piaci ár ezekre a területekre 86 euro/négyzetméter (411 lej/négyzetméter), a kártérítés javasolt összege pedig 98,80 euro(472 lej)/négyzetméter. A helyiek tehát 14.000 és 620.000 lej közötti kártérítésre számíthatnak, a kisajátított területük nagyságától függően.

Emil Boc polgármester még 2019 januárjában jelentette be a közbeszerzési eljárás és a kisajátítások elkezdését.

A szamosfalvi terület valóban jó nagy: a temető összterülete 201.000 négyzetmétert fog kitenni.

A tervek szerint a temető 5429 egyszerű sírhelynek, 17 kettős sírhelynek, 53 kriptának és 1500 urnának adna helyet. Az itt felhúzandó épületek 1100 négyzetmltert foglalnak majd el a temető területéből, az ösvények és parkolóhelyek 37.556 négyzetmétert, a zöldövezet pedig 58.550 négyzetmétert.

A beruházás értéke megközelítőleg 10 millió euro, azaz 47,7 millió lej, áfa nélkül.

Add comment