Alkotmánybíróság: a választott helyi tisztségviselők mandátumát meghosszabbító törvény alkotmányellenes

Az alkotmánybíróság szerdán tárgyalta a választott helyi tisztségviselők mandátumát meghosszabbító törvény ellen benyújtott alkotmányossági kifogást.

A taláros testület döntése értelmében a választott helyi tisztségviselők mandátumát meghosszabbító törvény alkotmányellenes.

Florin Roman, a PNL képviselőházi frakciójának vezetője a törvény parlamentben való elfogadásakor bejelentette, hogy a liberálisok megtámadják az alkotmánybíróságon a jogszabálytervezezet, amely kimondta, hogy a szükségállapot feloldását követő legtöbb hat hónapra hosszabbítható meg a helyi választott tisztségviselők megbízatása, tájékoztatott az Agerpres.

A képviselőház május 13-án fogadta el döntő törvényhozói fórumként a helyi választott tisztségviselők mandátumának meghosszabbításáról szóló sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet. A jogszabály értelmében a szükségállapot feloldását követő legtöbb hat hónapra hosszabbítható meg a helyi választott tisztségviselők megbízatása. A törvény előírja még, hogy a 2020-as helyhatósági választások dátumát a parlament szabja meg organikus törvénnyel, legkevesebb 75 nappal a voksolás tervezett időpontja előtt.

FRISSÍTVE: Az alkotmánybírósághoz közeli források portálunknak elmagyarázták, hogy a parlament követett el hibát, amely nem utasította el a kormány által kiadott sürgősségi rendeletet, hanem elfogadta azt.

„A választott helyi tisztségviselők mandátumát csak organikus törvény hosszabbíthatja meg” – állítják alkotmánybírósági források.

A kormány nem hosszabbíthatja meg sürgősségi rendelettel a helyi választott tisztségviselők mandátumát, mivel ezt az alkotmány 115-ös cikkelyének 6. bekezdése tiltja.

Az alkotmánybíróság döntése értelmében a parlamentnek tehát nagyon gyorsan el kell fogadnia a helyi választott tisztségviselők mandátumát meghosszabbító törvényt, és a helyhatósági választások időpontját is ki kell tűznie.

Add comment