135.000 eurót költ a városháza intelligens utcai kukákra, bár a lakónegyedekben sem végzik dolgukat jól a szemetesek

Versenytárgyalást írt ki intelligens utcai hulladékgyűjtőkre a kolozsvári polgármesteri hivatal. Bár a lakónegyedekben egyáltalán nem működik a szelektív hulladékbegyűjtés, a helyi önkormányzat 26 intelligens hulladékgyűjtő kukát akar megvásárolni összesen 635.726 lejért (megközelítőleg 135.000 euró).

A polgármesteri hivatal egy új szerződést akar kötni tehát a szelektív hulladékgyűjtés területén, miután már két zsíros szerződéssel megajándékozta a két, Kolozsváron monopólium-helyzetben levő hulladékgyűjtő vállalatot, a Brantnert és a Rosalt. A versenytárgyalást elnyerő cégnek 26 intelligens hulladékgyűjtő egységet kell majd szállítania a városházha számára.

„A 2011/211-es hulladékkezelési törvény előírásai értelmében be kell szereznünk 26 intelligens egységet a négy, újrahasznosítható hulladék – papír, fém, műanyag és üveg – utcai szelektív gyűjtésére a város területén. A szeméttározókat a város forgalmas utcáin helyezzük el, közterületen, a történelmi műemlékek helyi bizottsága által jóváhagyott pontokon” – áll a tenderfüzetben.

Jelen pillanatban a lakónegyedekben a szelektív hulladékgyűjtés területén komoly hiányosságok vannak. A kolozsváriak naponta jelzik a polgármesteri hivatalnak, hogy a hulladékmenedzsmenttel foglalkozó vállalatok nem megfelelően gyűjtik be az általuk otthon szelektíven gyűjtött szemetet. Mert bár a kolozsváriak otthon szépen külön-külön gyűjtik a különböző hulladékokat és elhelyezik azokat a kijelölt szelektív kukákba, a hulladékbegyűjtő vállalatok sokszor ömlesztve viszik el a kukák tartalmát.

Még nem telt el két hét, hogy Emil Boc polgármester azt nyilatkozta, bírságot rótt ki a hulladékbegyűjtő vállalatokra.

„Ami a hulladékmenedzsmentet illeti, nagyon zavar, hogy a vállalatok nem biztosítják a megfelelő minőségi szolgáltatást. Voltak már bírságok és még lesznek. A vállalat még a hatáskörébe tartozó feladatok 10%-át se teljesítette. Elmondtam nekik barátságosan, ez nem titok. Ha nem végzik a dolgukat, előkészítem a szerződés felbontásához szükséges dokumentációt, illetve alternatívákat keresek, hogy amikor a szerződés felbontását meg tudjuk valósítani, valaki más vegye át a szolgáltatást” – mondta Emil Boc körülbelül két héttel ezelőtt.

Add comment