Vigyázzunk a házi kedvencekre! Macskák pusztultak el, miután mérgezett egereket ettek. A cég azt mondja, a rágcsálóirtást előírásszerűen végzik, az állatorvosok fokozott figyelmet kérnek a lakosságtól

A kolozsvári őszi patkányirtás pánikot keltett az állatszeretők és állattartók körében. Egyrészt azért, mert az emberek attól tartanak, hogy az irtószerek olyan tartókban vannak, amelyekhez a gyerekek és állatok könnyedén hozzáférhetnek, másrészt azért, mert többen döglött macskákat találtak, amelyek mérgezett egereket és patkányokat ettek. A deratizálást végző Coral Impex cég képviselői biztosítottak afelől, hogy minden előírásszerűen zajlik és nincsenek veszélyben sem az emberek, sem az állatok. Az állatorvosok hangsúlyozzák, hogy egy mérgezett patkány elfogyasztása valóban elpusztíthat egy macskát. Fontos, hogy az állattulajdonosok felügyeljék kedvenceiket a deratizálási időszakban. A patkányirtás életbevágóan fontos a város számára, tekintve, hogy a rágcsálók különböző betegségeket is terjesztenek, és emellett jelentős gazdasági károkat is okozhatnak.

„Mint bizonnyal tudják, vagy nem, Kolozsváron volt egy patkányirtási akció, amely veszélyezteti mind az állatokat, mind a gyerekeket, mivel az okosok a játszóterek mellé is kihelyeztek mérget, a dobozok pedig könnyen hozzáférhetők” – írja valaki a szociális hálón.

Több hozzászóláshoz pedig csatolták a dobozok fotóit is, amelyekben a rágcsálóknak szánt mérgek vannak, illetve az elpusztult macskákról készített képeket is. Az emberek azt  mondják, hogy a macskák azt követően pusztultak el, hogy megették a mérgezett rágcsálókat. 

A Ziar de Cluj megszólaltatta az ügyben a Coral Impex képviselőit és egy állatorvost, hogy az érem mindkét oldalát felderítsük: veszélyesek-e, avagy sem a rágcsálók ellen kitett mérgek az emberekre és állatokra, illetve mi történik, ha egy állat mérgezett egeret eszik meg?

1.A Coral Impex képviselői biztosítják a lakosságot, hogy a mérgeket tartalmaz dobozok jól oda vannak erősítve és le vannak zárva, így a mérgezett „búzához” nagyon nehezen lehet hozzáférni. Az illető dobozok műanyagból vannak, de nagyon nehéz kinyitni őket.

”Szülők és állattartók hívtak fel minket, elmondva, hogy láttak ilyen dobozokat. Elmagyaráztuk nekik, hogy semmi veszély nincs, a dobozok jól oda vannak rögzítve és nagyon nehéz lenne feltörni a műanyag burkolatot. Ami a mérget illeti, az anyag mennyisége számít, tehát a dobozban levő mennyiség kis arányban toxikus egy gyerekre, vagy egy házi kedvencre nézve. Mi több, a macskák nem is eszik meg ezt a mérget, tekintve, hogy búzáról van szó” - magyarázták a Coral Impex képviselői.

Egyébként minden dobozon és a városban mindehol feliratok vannak a deratizálási akcióról, és a cédulákon fel van tüntetve a rágcsálóirtással foglalkozó cég telefonszáma.

2. Az állatorvosok állítása szerint egy mérgezett patkányt elfogyasztó macskára vagy kutyára is kihathat a méreg

„Egy mérgezett patkány veszélyes lehet a macskára nézve, mivel a méreg felszívódik a rágcsáló szervezetében, lehetséges, hogy a gyomorban még marad az anyagból. Ez a méreg egy erős véralvadásgátló, amely belső vérzést idéz elő a rágcsálóknál. Létezik egy ellenszer is azoknak az állatoknak, amelyek mérgezett egeret vagy patkányt fogyasztottak: ez a K vitamin, amit az elfogyasztás után néhány órával lehet beadni. Fontosabb azonban a megelőzés ebben a periódusban, az emberek vigyázzanak kedvenceikre, mivel a deratizálást el kell végezni. A patkányok súlyos betegségek hordozói” – mondta Andrei Timen állatorvos.

Miért van szükség a deratizálásra a városban?

A Coral Impex cég képviselői azt mondják, a rágcsálók jelentős gazdasági károkat okoznak: mihelyt bejutnak egy épületbe, elrághatják a távközlési kábeleket, beleehetnek az élelmiszerekbe, amelyek ezek után már fogyaszthatatlanná válnak, vagy elriaszthatják a vásárlókat a szupermarketekből. A rágcsálók több súlyos ragályos betegséget terjeszthetnek, ezek egy része az emberre is átterjedhet: tularémia, trichinellózis, leptoszpirózis, brucellózis, fertőző májgyulladás, lépfene, sertésorbánc, ételmérgezések, baromfipestis, sertéspestis, veszettség, galandférgesség, stb.

Rendkívüli mozgékonyságuknak és előfordulásuknak köszönhetően, a rágcsálók állandó veszélyforrást jelentenek a fertőzések, a betegségek terjesztése szempontjából.

Add comment