A versenyjog megsértése miatt bírságolt meg négy céget a Versenytanács. A cégek a RADP-vel kötöttek szerződéseket

A Versenytanács összesen 3.182.184 lejre (körülbelül 667.000 euró)  bírságolt meg négy céget forgalmi jelzőtáblák beszerzését és/vagy útjelzési munkálatok elvégzését célzó versenytárgyalásokon való csalás miatt.

A bírságokat a következő cégek kapták:

  • ➢ Vesta Investment SRL – 725.267 lej;
  • ➢ Helvespid SRL 21.843 lej;
  • ➢ Loial Impex SRL – 1.504.279 lej;
  • ➢ Girod Semnalizare Rutieră SRL – 930.795 lej.

A  Versenytanács közbeszerzési kiírások és privát versenytárgyalások esetében is vizsgálódott ezen a téren.

Egyáltalán nem meglepő módon az egyik megbírságolt cég a kolozsvári közpénzek egyik bérlője a közterület fenntartó vállalattal (RADP) kötött szerződéseken keresztül. A Girod Semnalizare Rutieră az idén egy 1.927.400 lejes szerződést kötött a közúti biztonságot támogató jelzőtáblák beszállítására. Tavaly a RADP egy másik szerződést is kötött forgalmi jelzőtáblákra, a szerződés értéke 2.085.719 lej volt, áfa nélkül.

A RADP által támogatott másik cég a Loial Impex SRL. A céggel kötött szerződések jelzőtáblákra és útjelzési munkálatok elvégzésére vonatkoztak. A kolozsvári RADP 647.422,80 lejes szerződést kötött ezzel a céggel a jelzőtáblákra. A Számvevőszék 2015-ös beszámolója értelmében a kolozsvári önkormányzat törvénytelen kifizetéseket eszközölt a Loial Impexnek.

A Vesta Investments cég előtt sem idegenek a kolozsvári polgármesteri hivataltól a RADP-n keresztül származó pénzek. A városháza fennhatósága alatt működő vállalat tavaly 404.000 lejes szerződést kötött a céggel útjelzési munkálatok elvégzésére.

A 2017-ben végzett vizsgálatokkor a Versenytanács talált két versenyellenes megállapodást, amely a versenytársak félreállítását célozta a cégek viselkedésének koordinálása révén a közbeszerzési kiírásokon és versenytárgyalásokon. A Vesta Investment, Helvespid és a Loial Impex a  információkat cserélt és viselkedésüket a kiírásokon ezekhez az információkhoz igazították, és vagy egyedülálló cégként,  vagy társulva vettek részt ezeken, hogy ne jelentsenek egymásnak konkurrenciát. A konkurrenciahelyzet megszüntetésével magasabb árat tudtak kicsikarni a szerződésekre 2010 és 2017 között.

A Girod Semnalizare Rutieră és a Loial Impex cégek ugyanakkor 2009 és 2016 között nagyobb árakat eszközöltek ki a szerződésekre hasonló módon. A Vesta Investment és a Loial Impex az engedékenységi eljárás keretében egy sor olyan dokumentumot nyújtott be és információt adott meg, amelyek jelentősen hozzájárultak a tett bizonyításához, és később be is ismerték versenyellenes magatartásukat, ezzel elérve a bírság csökkentését. A Helvespid SRL szintén beismerte a versenyjog megsértését, így ebben az esetben is csökkent a bírság értéke. A vizsgált periódusban a Helvespid és a Girod Semnalizare Rutieră csak útjelző táblákat forgalmazott, a Vesta Investment és a Loial Impex pedig útjelzési munkálatokat végzett, de emellett jelzőtáblákat is forgalmazott. A Versenytanács arra szólítja fel a versenyjogot megsértő cégeket, hogy jelentkezzenek a versenyhatóságnál, mivel így jelentősen csökkenthetik a rájuk kiróvandó bírságokat.

Add comment