A városháza a Horia Demian sportcsarnokot is a fennhatósága alá akarja vonni és Ionuţ Rusura, az új sportcsarnok igazgatójára bízná az igazgatását

A kolozsvári polgármesteri hivatal át akarja venni a Kolozs megyei ifjúsági és sportigazgatóságtól a Horia Demian sportcsarnokot, és ezt kérni fogja az ifjúsági minisztériumtól. Miért kell a városházának ez a csarnok is? A tömegsportok fejlesztésére és az ifjú sportolók felkészítésére. A város új sportcsarnoka a  polgármesteri hivatal fennhatósága alatt van, és itt is lehet szervezni sportrendezvényeket. A Kolozs megyei ifjúsági és sportigazgatóság vezetősége úgy véli, hogy amennyiben nem veszik át az igazgatóság többi ingatlanát is, csak felbomlasztják a sporttevékenységnek dedikált rendszert. Nagybányán sikerült létrehozi egy nemzeti sportkomplexumot. Kolozsváron vagy nem akartak, vagy nem sikerült megvalósítani egy hasonlót.

A városi tanács ülésén napirenden volt a határozat, amelyben a polgármesteri hivatal a sportcsarnok átvételét kéri az állami köztulajdonból a város tulajdonába. A városháza a decentralizálással indokolta kérését.

„Azzal, hogy a váérosháta átveszi a Horia Demian sportcsarnokot, hozzájárul a tömegsportok fejlődéséhez, a lakosság egészséges életmódra való neveléséhez, és a tehetséges ifjú sportolók felfedezéséhez és felkészítéséhez, hogy bekerülhessenek a válogatottakba” – áll a tanácsi határozatban.

Ovidiu Chifor, a megyei ifjúsági és sportigazgatóság igazgatója azt mondja, hogy két évvel ezelőtt javasolta az ifjúsági és sportminisztériumnak egy nemzeti sportkomplexum létrehozását Kolozsváron, de javaslatát elutasították, és ehelyett Nagybányán hoztak létre egy ilyen komplexumot. Kolozsváron a megyei ifjúsági és sportigazgatóságnak a sportcsarnokon kívül a fennhatósága alatt van még egy tornaterem, egy hotel és még egy sportterem, és ezeket mind hozzá lehetett volna csatolni a sportkomplexumhoz. A polgármesteri hivatal most le akarja szakítani ezek sorából a sportcsarnokot, és valószínűleg át is szervezné azt.

A sportcsarnokot jelenleg kizárólag sportesemények megszervezésére lehet használni. A Kolozs megyei ifjúsági és sportigazgatóság vezetősége szerint a csarnok jelenleg önfenntartó: sikerül biztosítani működtetését a kolozsvári U csapatainak az edzéseiből, illetve a mérkőzésekből. És az ifjúsági és sportminisztériumtól is kap finanszírozást.

Chifor szerint az elmúlt három évben korszerűsítették a sportcsarnokot, a klímaberendezés kivételével mindentg felújítottak.

A városi tanács határozatában ezzel szemben az áll, hogy a csarnok semmiféle rendezvény megszervezésére nem alkalmas. A fűtő/hűtő berendezést fel kell újítani, hogy a standardoknak megfelelően működhessen. A dokumentum szerint ugyanakkor a sportberendezések még egy országos verseny megszervezésére sem alkalmasak. Az állam nem ruházott be a felszerelés korszerűsítésébe, szögezi le a dokumentum.

A polgármesteri hivatal az új sportcsarnok menedzsmentjére bízná a régi sportcsarnok igazgatását is. A menedzsment élén Ionuţ Rusu áll, akit politikai kritériumok alapján neveztek ki. Tavalyig az új sportcsarnok veszteségesen működött, csak idén, azaz hat év után sikerült profitot termelnie. 

Add comment