A városháza házi cége, a Diferit rt. fogja óriási építőteleppé alakítani Kolozsvár központját

A gyalogosok biztonsága, illetve a tömegközlekedés fontosságának növelése érdekében a Diferit rt., a kolozsvári városháza házi cége építőteleppé fogja alakítani Kolozsvár központját. Ugyanarról a közpénzekből élő cégről van szó, amellyel mind a polgármesteri hivatal, mind a Kolozs Megyei Tanács ével óta dolgozik, és a munkálatokat nem, vagy késve fejezi be (lásd az Árpád híd - Traian-híd munkálatai). 

Megközelítőleg 14 éve Kolozsvár központja folyamatos átalakítás és újra átalakítás alatt van. A városvezetés azonban sajnálatos módon csak a központtal foglalkozik, a lakónegyedekről megfeledkezett. 

A munkálatok kivitelezési időszaka 11 hónap, a kivitelezést a munkálatok elkezdésétől számítják. A munkálatok összköltsége több mint 3 millió euróra rúg (kb. 15 millió lej). Az építőtelep megszervezéséhez kapcsolódó járulékos költségek pedig a becslések szerint 20.000 lejre emelkednek. 

Az építkezési engedélyt augusztus 13-án adták ki és a következő utcák korszerűsítését célozza: Szappanyos (Tipografiei), Wesselényi (Regele Ferdinand), Kornis (Emile Zola) és Bocskai (Sextil  Pușcariu) utca, illetve a CEC Bank előtti tér. 
A projektet tavaly nyáron indították el, novemberben pedig kiírták a pályázatot a kivitelezésre. A kiírásra egyetlen pályamunka érkezett: a Diferit – NV Construct kft. társulás nyújtotta be. 

„Egyetlen ajánlatot nyújtottak be. Ezt elemezzük, a legrövidebb időn belül meg fogjuk állapítani, hogy megfelel-e a kiírásnak, avagy sem. A tervezés és az építkezési engedély megszerzése következik majd. Becsléseim szerint idén nyáron elkezdődhetnek a munkálatok” – jelentette ki Ovidiu Cîmpean, a városháza fejlesztési igazgatója 2019 januárjában. 

Májusban odaítélték a munkálatok kivitelezési jogát a Diferit rt.- NV Construct kft. társulásnak. Az előbbi 7 alvállalkozóval dolgozik, az utóbbi egy 15,3 millió lejes (3,2 millió euró) szerződést kapott. 

A Diferit cég időközben a kolozsvári polgármesteri hivatal házi cége lett, szinte minden munkálatban benne van: az N csomópont hídjának és a Porcelán hídnak a korszerűsítésétől a Molnar Piuariu utca korszerűsítéséig. 

A kolozsvári városháza időközben, augusztus elején már harmadszorra írta ki a versenytárgyalást a Szappanyos (Tipografiei) utca korszerűsítésére. A becslések szerint a szerződés értéke 1.287.341 lej, európai alapokból finanszírozzák. 

A polgármesteri hivatal először 2019. márciusában, majd júniusában írta ki a licitet, de egyikre sem érkezett pályamunka. 
A Diferit rt. végezte az Árpád híd (Traian híd) felújítását is, több mint fél évvel késve a kivitelezéssel. Az N csomópont hídjánál végzett munkálatokért a vállalat több mint 1 millió lejt inkasszált a helyi költségvetésből. A Porcelán hidat is ők újítják fel megközelítőleg 5 millió lejes szerződéssel. 

A megyei utak helyzete sem jobb: 2019. májusában a Kolozs Megyei Tanács munkálatai álltak a benyújtott óvások miatt, a tanács pedig szerződést bontott a Kiat céggel és átadta a munkálatokat a Napoca cégnek, remélve, hogy a Diferit rt. ez alkalommal már nem emel kifogást a nyertes ellen:

„Megkértem őket, hogy két oldalról kezdjék el a munkálatolat: Bonchida felől, illetve Kötelend (Gădălin) felől. Megkértem őket, hogy vessenek be annyi munkagépet, ahányat csak tudnak. Csak legyenek munkagépei, aggódom kissé, mert ha nincs elég munkagépe és embere, kezdheti a munkát bármelyik oldalról, nem lesz jó a munkavégzés ritmusa. Ugyanaz a gond, ami a Napoca céggel fennáll, fennáll a Kiat céggel is. Megkértem őket, hogy dolgozzanak ott és ahogy tudnak, csak dolgozzanak. (...) Remélem, hogy be tudják fejezni. (...) Remélem, hogy a Diferit vállalat nem fog óvást benyújtani, és akkor alá tudjuk írni a szerződést a másik szakaszra is” – mondta akkor Alin Tișe megyei tanácselnök.

Más szóval tehát, a megyei tanács ki van téve azon vállalatok kényének-kedvének, amelyekkel szerződéseket kötött.
Amint ismeretes, a Diferit rt. volt az a cég is, amely vállalta Kolozsvár déli körgyűrűjének megépítését. Miután a projekt sehogy se mozdult előre, a vállalat a munkálatokért kiutalandó összeg növelését kérte és beperelte Szászfenes polgármesteri hivatalát. 
A kolozsvári ítélőtábla 2017-ben úgy döntött, hogy a városháza azon határozata, amellyel a közterület fenntartó vállalatnak utalta ki tender kiírása nélkül a város utcáinak aszfaltozását, törvénybe ütközik. Ennek értelmében a Diferit cég két év pereskedés után pert nyert, a kolozsvári polgármesteri hivatal pedig fizethetett. 

Add comment