A városháza az emberek udvarán keresztül vezeti az összekötő utat a jövendőbeli körgyűrűhöz

A kolozsvári Măceşului utcát, Bună Ziua utcát a jövendőbeli metropolisz-körgyűrűvel összekötő út a tervek szerint az ott lakók házaitól 1 méterre és az udvaraikon keresztül vezet. Az ott lakók a nyomvonal elköltöztetését kérik. A kolozsvári polgármesteri hivatal pedig egy apró reménnyel kecsegteti őket: a megvalósíthatósági tanulmány elköltöztetheti az összekötő út útvonalát.

Az egyik kérdéses parcella tulajdonosa értetlenül kérdezi, hogy valaki járt-e egyáltalán kint a terepen, hogy ellenőrizze, meg lehet-e építeni az illető utat, avagy sem. A városi tanács október 16-ai ülésén Vasile Lazăr, az egyik telektulajdonos részletesen előadta problémáját.

„2002-ben vásároltam a telket, majd kivettem az urbanisztikai bizonylatot, hogy egyrészt bizonyos legyek afelől, felépíthetek egy házat, másrészt meg arról, hogy a környéken nem fognak tömbházak épülni. 2007-ben megkaptam az építkezési engedélyt, amelyet teljes egészében betartottam, körülbelül 100 méterről lemondtam az út érdekében, a házat hátrébb építettem 2,75 méterrel az út miatt, 2015-ben pedig megvettgem a ház mögötti telket. Idén, mivel filagóriát akartam építeni a ház mögé, kértem egy urbanisztikai bizonylatot, és meglepetéssel vettem tudomásul, hogy a 13 méter mélységű területből 12 méter közterület. Akkor megnéztem az általános rendezési tervet (PUG) és azt tapasztaltam, hogy az ott lakók, tehát a telkek jogos tulajdonosainak megkérdezése nélkül berajzoltak egy utat, amely kicsivel több mint egy méternyire menne el a házam mellett. Tehát a 13 méter hosszú kertemből közel 12 métert vesznek el, megszegve ezzel a törvényes előírásokat. Én nem azt kérem, hogy ne építsék meg ezt az utat, hanem azt javasoltam, hogy maradjon meg erre a célra a házak előtt haladó út, amelyet én és a többi tulajdonos ingyen átadunk a polgármesteri hivatalnak, és az útvonal nem változna. Mi az oka annak, hogy nem lehet az útvonalat elköltöztetni?” – fejtette ki Vasile Lazăr.

Egy másik érintett család ügyvédje nyomatékosította, a házak mögé tervezett út átvágja az udvarokat.

„A házak mögé tervezett út egy parkon is keresztülhaladna, amelyet a polgármesteri hivatal létre akar hozni a környéken, tehát ez a megoldás nem életképes. Csak általános választ kaptunk. Következésképpen, haladékot kérünk, hogy megvitathassuk és tisztázhassuk a helyzetet” – szögezte le az ügyvéd.

A városháza vezetősége hangsúlyozta, egyelőre csak egy előzetes útvonalról van szó, csak a megvalósíthatósági tanulmány elkészülte után lehet pontosan kirajzolni az összekötő út nyomvonalát.

„Ez egy szolgalmi jog, a parcella végén halad az útvonal egy olyan helyen, ahol semmiféle út nincs, tehát nem egy új út kiszélesítéséről van szó, amely összeköti a Măceşului utcát a Bună Ziua utcával. Amikor a parcellát megvásárolta, a PUG már érvényben volt. Itt van egy jóváhagyott út a 2014-es PUG-ban. A PUG frissítése elköltöztethetné ezt az útvonalat, ha a forgalomra vonatkozó tanulmányok ezt indokolttá teszik, de ez nem történhet meg holnap, mert nincs rá törvényes keretünk” – nyilatkozta Claudiu Pop, Kolozsvár főépítésze.

„Minden új út építésénél készül megvalósíthatósági tanulmány, hogy kiderüljön, melyik a legjobb útvonal variáns. Az összekötő út esetében jelenleg a PUG-ban szereplő útvonal az. Nem tudjuk, hogy a megvalósíthatósági tanulmány nyomán ez módosul, avagy sem” – fejtette ki Dan Tarcea alpolgármester.

Add comment