Ünnepek idején még a halottakat sem temetik el Kolozsváron

A köztisztviselők, a kolozsvári polgármesteri hivatal alkalmazottai elvárnák, hogy az emberek ne haljanak meg olyankor, amikor nekik szabadnapjaik vannak. Egy család, amely elvesztette szerettjét december 31-én, csak január 4-én tudta őt eltemetni. Közölték velük, hogy csak január 3-án lesz ott valaki a közterület-fenntartó vállalat (RADP) temetők felügyeleti osztályán, hogy a szükséges iratokat kiállítsa. Azonban január 3-án is csupán a család sürgetésére jelent m eg a hivatalban az egyik alkalmazott, mivel a kormány határozata értelmében a közalkalmazottaknak január 6-áig munkaszünete volt. Ha a polgármesteri hivatal alkalmazottaira bízták volna, az elhunytat csak hetedik nap temették volna el.

A RADP szóvivője közölte velünk, hogy ők csak  magával a temetéssel foglalkoznak, amelyet a temetők adminisztrációját ellátó osztály beütemezi azt.

„Mi a temetkezési szolgáltatással foglalkozunk. A sírhely és a temetés beütemezése a temetőadminisztráció dolga. Mi minden nap rendelkezésre állunk, vasárnap is, ünnepnapokon is. Úgy szervezzük meg a munkaprpgramot, hogy bármely időpontban a polgárok segítségére tudjunk lenni. Otthonról is behívjuk dolgozni az embereinket, ha szükséges” – mondta a szóvivő.

A RADP sem tökéletes azonban. Tavaly volt egy hasonló eset, amikor a RADP volt hibáztatható, az az ügy Emil Boc polgármester közbelépése nyomán oldódott meg.  

„Nem normális dolog, hogy egy családnak azt mondjá december 27-én, várjanak január 3-áig, hogy megássák a sírgödröt. Mérgelődtem, hogy idáig fajultak a dolgok. A születést még be tudod ütemezni, a halált azonban nem. Hogy is mondhatod azt, hogy 6 napot kell még várni, amíg eltemethetik. Nem normális dolog, hogy a polgármesternek, vagy a temetőigazgatóság vezetőjének kell közbelépnie az ügy megoldása érdekében” – mondta akkor Boc.

Úgy tűnik, a helyzet ismétlődik, a kolozsváriakat továbbra is semmibe veszik Boc alkalmazottai. Kedves kolozsváriak, kérünk titeket, ne haljatok meg az ünnepek idején, amikor a közalkalmazottaknak szabadnapjuk van.

A kolozsváriaknak, amellett, hogy elvesztették családtagjukat, még a városházának alárendelt igazgatóságok és osztályok inkompetenciájával, a bürokráciával és a zsebükből fizetett alkalmazottak nemtörődömségével is szembe kell nézniük.

A polgármesteri hivatal álláspontját is kikértük az ügyben, közzétesszük, mihelyt elküldik.

Add comment