Toma Rus, a CFR futballklub biztonsági főnöke megütötte és szidalmazta Justin Gafiuc újságírót, a Gazeta Sporturilor munkatársát

Feljelentést tett a rendőrségen Justin Gafiuc, a Gazeta Sporturilor újságírója Toma Rus, a kolozsvári CFR futballklub biztonsági főnöke ellen testi sértés miatt. Az újságírót a szerda este lezajlott CFR – Celtic mérkőzés után bántalmazták. A rendőrség megerősítette, hogy szerda éjjel regisztráltak egy bűnvádi panaszt, és ki fogják vizsgálni, hogyan került sor arra, hogy az újságírót kivonszolták a stadionból.

„Az éjjel regisztráltunk egy bűnvádi feljelentést a kolozsvári rendőrségen. Elindítottuk a bűnvádi eljárást, jelenleg zajlik a vizsgálat az incidens körülményeinek a kiderítésére” – mondta el a kolozsvári rendőrség szóvivője. 

Az incidensről részletesen a Gazeta Sporturilor (GSP) számolt be, Gafiuc nyilatkozata alapján.

„Az este (szerda – szerk. megj.), rögtön a CFR – Celtic (1-1) mérkőzést követően a GSP egyik újságíróját a kolozsvári klub biztonsági őreinek egy csoportja elkezdte lökdösni és sértegetni, majd ezt követően kivonszolták a stadionból, és mindezt Toma Rus, a futballklub biztonsági főnökének a parancsára” – írja a GSP.

Íme, hogy vall erről maga Justin Gafiuc.

„A CFR – Celtic mérkőzés után olyan élményben volt részem, amelyről nem hittem volna, hogy megtörténhet 2019-ben. A sajtótájékoztatónak helyet adó teremhez vezető folyosó bejárata előtt álltam az edzőkre várva, és közben telefonon próbáltam információkat kapni annak a skót szurkolónak az állapotáról, aki a mérkőzés előtt összeesett és a mentősök segítségére szorult. Ekkor megjelent mellettem Toma Rus, a kolozsvári futballklub biztonsági főnöke.

Provokatívan és emelt hangon rámszólt, hogy azonnal menjek el onnan, menjek be a sajtóterembe, mert ott, ahol állok, az épület előtt, a lépcsőknél, tilos a sajtó jelenléte. Ez furcsa volt, mivel ott, pontosan az épület bejáratánál szokták várni az újságírók a játékosokat, hogy nyilatkozzanak nekik. Tisztelettel felkértem Rust, indokolja meg nekem ezt a hirtelen megjelent megszorítást, de ahelyett, hogy civilizáltan válaszolt volna, barlanglakóhoz illően reagált. 

Megszorította a karjaimat, és elkezdett rángatni és lökdösni, miközben szitkokat szórt rám. Aztán jelzett néhány őrnek, hogy jöjjenek és vigyenek ki a stadionból! Négy sárga mellényes őr jött oda, mozgásképtelenné tettek, majd elkezdtek vonszolni az aréna kapuja felé, miközben én kiabáltam, hogy engedjenek el. A tusa közben be is húztak nekem vagy kettőt, eltépték az ingem, s mindezt Toma Rusnak és helyettesének, egy rövid, ősz hajú férfinak a szeme láttára.

A helyettes ugyanaz az alak volt, aki a mérkőzés előtt megpróbálta megakadályozni, hogy lefilmezzem, amint a mentőorvosok segélyben részesítik a skót szurkolót, aki összesett a vendégcsapat lelátóján, véres arccal. «Sehol nem írja, de én megtiltom!», mondta akkor nekem ez az alak, majd, dühösen amiatt, hogy mégis sikerült lefilmeznem és lefotóznom az incidenst, megfenyegetett: «Többet ide nem fogod betenni a lábad!». Akkor nem foglalkoztam vele, de valószínűleg ő is hozzájárult a mérkőzés után lezajlott dzsungeljelenetek előkészítéséhez. 

Miután az őrök elengedtek, a csendőrök, akik addig teljesen érzéketlenül szemlélték az incidenst, kifejezett kérésemre igazoltatták Toma Rust, azonban a többi őrt nem voltak hajlandók igazoltatni! Az egyik csendőr lefilmezte az egész párbeszédet, a normális az lett volna, ha az egész incidenst lefilmezik. Jó későn megjelent a helyszínen Marius Bilaşco, a CFR vezetőségi tagja is, de egyetlen szót sem szólt a kedélyek megnyugtatása érdekében.

Közben közöltem, hogy részt szeretnék venni a sajtótájékoztatón, de Toma Rus elrendelte, hogy vigyenek ki a stadion területéről, mivel akkreditációmat azonnali jeleggel bevonták! Belenyugodtam ebbe, mert nem akartam a helyzetet, amely már így is hihetetlen volt, tovább élezni. Távozásom előtt Rus még megfenyegetett, hogy «soha többé nem teszed be a lábad Kolozsvárra», és megeresztett még egy sor kocsishoz illő káromkodást.”

A GSP újságírója még azon éjjel feljelentést tett a rendőrségen. A rendőrség bűnvádi eljárást indított, a nyomozás folyik az ügyben, a sértett fél a rendőrök rendelkezésére bocsát videóanyagokat és fotókat, amelyek akció közben ábrázolják Toma Rust és embereit.

 

Add comment