Több tucat, a tanulókra és óvodásokra alapozó kisvállalkozás volt kénytelen bezárni a koronavírus-járvány miatt

Egy egész sor kisvállalkozást érintett negatívan az a tény, hogy az óvodákban, iskolákban ideiglenesen szünetel a tanítás. Minden olyan tevékenység ugyanis, amelyek a tanulók részvételét feltételezte, most szünetel a koronavírus járvány miatt.

A napi üzleti forgalom hiánya miatt be kellett zárjanak a kolozsvári iskolák környékén működő bódék és kis élelmiszerboltok. A kis üzletek tehát abban a helyzetben vannak, hogy két hétig fel kell függeszteniük tevékenységüket, és ez az időszak még meg is hosszabodhat, ha a fertőzőttel száma továbbra is nőni fog. Az iskolák bezárásával egyidőben bezártak az ezek udvarán működő kis bódék is. A veszteségek ezek esetében még nagyobbak lesznek, ha a kényszervakációt meghosszabbítják, és egyes termékeknek lejár a szavatossági ideje.

Az Avram Iancu Líceum közelében levő kis üzletet nem zárték be, de vásárlói nincsenek. Az eladónő abban reménykedik, hogy a válsághelyzet miatt kitört bevásárlási láz ide hozzájuk is bevezeti a vásárlókat. 

„Úgy ahogy működünk, az emberek igyekeznek elraktározni maguknak élelmiszereket” – magyarázza az eladó.

A Racoviță, Șincai és Coșbuc iskolák környékén lévő kis élelmiszerbolt és egy gyorsétkezde bezárta kapuit, várva, hogy a tanítás újrakezdődjön.


Ugyanilyen nagy mértékben hat ki a kényszervakáció a játszóházakra, sportklubokra és minden más, gyerekeknek szóló tevékenységre. A koronavírus terjedésének a megelőzése érdekében a hatóságok ugyanis megtiltották ezeknek, hogy ebben az időszakban működjenek.

Ebben az időszakban szünetel ugyanakkor a Tej- és kifliprogram is. A catering-szolgáltatók szintén nehéz helyzetbe kerültek, mivel ők biztosították az étkezéseket bizonyos bölcsődékben, óvodákban és iskolákban. Mindezeknek a kisvállalkozásoknak nincs más lehetőségük fenntartani magukat, sok közülük csakis az óvodákkal, iskolákkal dolgozik. A kormánynak támogató intézkedéseket kellene kidolgoznia ezek számára, hogy biztosítsa túlélésüket.

A Platinia cég az első helyi kisvállalkozás, amely támogatást kért a kolozsvári polgármesteri hivataltól eme pénzügyi válság átvészelésére.

Add comment