A „tej- és kifliprogram” veszélyezteti a gyerekek egészségét. A fogyasztóvédelem csak feljelentések nyomán jön rá a problémákra

Az iskolásoknak juttatott étel – a tej, kifli és gyümölcs - továbbra is közveszélyt jelent. Az egyik Kolozs megyei kereskedelmi cég raktárát, amelyben élelmiszereket tartanak, felveti a kosz, a penész. Azt még a Kolozs megyei fogyasztóvédelmi hatóság felügyelői sem tudják, hogyan kerültek a marosvásárhelyi tanulók asztalára a mocskos, fertőző körülmények között raktározott termékek már rögtön a tanév kezdetén. 

Természetesen, az intézet csak egy szülő által benyújtott panasz után reagált. Másszóval, csak az illetékes hatóságok reakciójáról beszélhetünk, arról nem, hogy képesek lennének megelőzni azokat a helyzeteket, amelyek a gyerekek életét veszélyeztetik még az iskolában is. A tanulóknak juttatot élelmiszer ugyanis penészes. 
Néhány nappal ezelőtt egy mezőbándi szülő jelentetette a fogyasztóvédelemnél, hogy lánya penészes kiflit kapott az iskolában. Rögtön a feljelentés után a fogyasztóvédelem reakció is megérkezett. 48 órán belül ellenőrizték annak a Kolozs megyei cégnek a raktárát, amely a tej, kifli és alma program termékeit biztosítja. A raktárban talált körülmények sajnos egyáltalán nem voltak megfelelőek. 


Tehát, a marosvásárhelyi iskolában felmerült problémák nyomán, a fogyasztóvédelem felügyelői rögtön akcióba léptek és megközelítőleg 48 óra leforgása alatt ellenőrzést végeztek az érintett tanintézményeknél és a Kolozs megyei cég raktárában. 

Kiderült, az élelmiszereket nem megfelelő módon raktározták, a higiéniai körülmények nem voltak megfelelőek, penész, üvegszilánkok, mocsok uralkodott a raktárban. 
A raktárat ideiglenesen bezárták, a felvételek a nyilvánosság elé kerültek 

Dan Mircea Radu, a Kolozs megyei fogyasztóvédelem főfelügyelő-helyettese szerint nem reakcióról van itt szó, annak ellenére, hogy a panasz egy szülőtől érkezett,  mivel a felügyelők megelőző jellegű ellenőrzéseket is végeztek. 

Hogy történhetik meg az, hogy egy cég, amely a tanulóknak biztosítja az élelmiszert, nem megfelelő körülmények között raktározza ezeket, és már a tanév kezdetén problémák vannak, Mircea Radu sem tudta. A vizsgálat még folyamatban van, az ANPC pedig csak írott kérés benyújtása után tud részletekkel szolgálni. 

(Itt meg kell említeni, hogy a Kolozs megyei ANPC kommunikációja a sajtóval kívánnivalót hagy maga után, csak sajtóközleményeket adnak ki. Amúgy a bürokrácia uralkodik: csakis írott kérés nyomán hajlandóak bármely, közérdeket érintő témában információval szolgálni.)

Az érintett cégnél már korábban is végeztek ellenőrzéseket, de, mint tudják, nem találtak rendellenességet, amely lehetővé tette volna a fogyasztóvédelmi felügyelőknek, hogy ideiglenesen bezárassák a céget. 

És mégis, a Kolozs megyei raktárban minden kritikán aluli körülmények uralkodtak. És nem is lehet szó a fogyasztóvédelem megelőző jellegű kampányakcióiról, csak egy reakcióról egy feljelentés nyomán.  

A fogyasztóvédelem által Kolozs megyében végzett ellenőrző akciók tehát semmiféle rendellenességet sem fedtek fel, semmiféle olyan dolgot, amely veszélyeztetné a tanulók egészségét. 
És mégis, ez az eset csak egy Maros megyei szülő feljelentése nyomán került nyilvánosságra, a raktárban csak ekkor találtak gondokat.  

A vizsgálatok elvégzéséig a cég tevékenységét ideiglenesen felfüggesztették a hatóságok. 

A cég raktárát is csak véletlenül fedezték fel, ugyanis a korábban végzett ellenőrzések semmiféle rendellenességet nem találtak. 

A tej, kifli és gyümölcs program értéke a 2019-2020-as tanévre országos szinten összesen 540.474 ezer lej (112.598.673 euró) és magába foglalja a 455.598.484 lejes (94.916.351 euró) értékű állami segélyt, illetve az állami költségvetésből kiutalt 84.875.146 lejes (17.682.322 euró) összeget (ez utóbbi fedezi a részköltségeket arra az időszakra, amikor az uniós alapok még nem állnak rendelkezésre). Az összeg a következőképpen oszlik meg: 

  • -188.054 ezer lej a pékárúra
  • -196.435 ezer lej a tejre/tejtermékekre, illetve 38.402 ezer lej a nevelő célzatú felvilágosító kampányra
  • -79.181 ezer lej a gyümölcsökre és zöldségekre, illetve 38.402 ezer lej a nevelő célzatú felvilágosító kampányra.

A 2019-2020-as tanévben a program keretében országszerte 1.920.062 gyerek részesül a fent említett termékekben.

A kormány 2019. július 31-ei ülésén fogadta el a program büdzséjét. A kiutalt összegek tartalmazzák az Európai Unió általa biztosított pénzügyi segélyt is. 

Add comment