Szuperegyetemet terveznének Kolozsvárra a Paris Sud Egyetem mintájára. A közeg legjobb szakembereit gyűjtik majd össze

A híres Paris Sud Egyetem mintájára interdiszciplináris felsőoktatási intézmény létrehozásánk tervét támogatja Ioan Chirilă egyetemi tanár, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem szenátusi elnöke.

Konkrétan, egy olyan szuper egyetemről van szó, amely egybegyűjtené az egyetemi közeg elitjét, a kutatás és innováció igazi központja lenne.

„Támogatom azt az ötletet, amely egy új, interdiszciplináris egyetem létrehozását célozza a Paris Sud XI. egyetem modelljére. Az új főiskolai intézmény valahol Kolozsvár szélén helyezkedne el, és olyan aktuális témákat taglalna, mint a globális felmelegedés, a zöld energia, fenntartható társadalom, köz- és társadalmi biztonság, tehát olyan programok, amelyeket az ENSZ, a NATO, az EU pénzügyileg támogatna. Nekünk pedig az lenne a feladatunk, hogy a román egyetem tipológiája szerint fejlesszük ezeket a programokat, nemzetközi szintű bizottságokat állítsunk össze azok kiválasztására, akik ezekben a programokban részt fognak venni. Az új intézmény lehetőséget nyújtana a kolozsvári szakembereknek is, hogy magas oktatási és kutatási szinten tevékenykedjenek. A projekt összegyűjtené a legjobb szakembereket az egyetemi és a kutatási ágazatból.  Ezek a programok interdiszciplináris, egyetemközi jellegűek lennének, amelyek azonban nem lennének negatív hatással a kolozsvári egyetemekre. Mivel ugyanakkor ez egy egyetemközi intézmény lenne, nem hiszem, hogy a projekt egyetlen egyetemé lenne” – mondta Chirilă a Citynews.ro portál szerint.

A Paris Sud Egyetem az egyik leghíresebb főiskolai intézmény Franciaországban és Európában a matematika és a tudományok terén. Az egyetemnek évi 450 millió eurós költségvetése, 27 307 diákja és 4000 alkalmazottja (köztük 2461 egyetemi oktató) van.

Add comment