Szövevényes szövetkezések az év üzlete ágazatában – a füzesmikolai kolostor adminisztrátora szoros üzleti kapcsolatban áll Emil Boc polgármesteri hivatalával

A politikai szövetkezések szövevénye nem hiányzik a kolozsvári szelektív hulladékbegyűjtés és -kezelés ágazatából sem. Jelenleg az újrahasznosítható hulladék mechanikus úton történő szelektálását és kezelését az Eco Smart Life kft. és a Brantner Environment kft. végzi. Bár a füzesmikolai (Nicula) székhelyű Eco Smart Life cégnek inkább a mikolai kolostorhoz kellene hogy köze legyen, az üzleti szálak Alin Tişe Kolozs megyei tanácselnökhöz vezetnek, aki Emil Boc polgármester keresztfia. 

Az Eco Smart Life céget 2010-ben alapították, a nem veszélyes hulladékok kezelésére szakosodott. Üzlettársaként Vasile Ilieş és az Ecclesia kft. szerepel. Vasile Ilieş ugyanakkor az Eco Smart Life adminisztrátora. A 16 alkalmazottat foglalkoztató füzesmikolai cégnek tavaly 5,2 millió lejes forgalma, közel 650.000 lejes nyeresége volt. 2017-ben 4,6 millió lejes volt a forgalom, a profit pedig megközelítette a 395.000 lejt. 2016-ban és 2015-ben azonban veszteséges volt a cég: 2016-ban 216.000 lejes veszteséget könyvelt el, 2015-ben pedig 73.000 lejt.  

Az Ecclesia kft.-nek szintén füzesmikolán van a székhelye, szintén Vasile Ilieş az adminisztrátora, üzlettársaként a mikolai ortodox kolostor szerepel. A cég bejegyzett tevékenységi területe mezőgazdaság és állattenyésztés. Tavaly a cég 573.000 lejes forgalmat és 752.000 lejes veszteséget jegyzett. 2017-ben több mint 509.000 lejes forgalma és közel 17.000 lejes nyeresége volt. 
Vasile Ilieş neve az Univers T szállodával is összekapcsolható, amely a Kolozs Megyei Tanács fennhatósága alatt van. A hasonnevű cégnél ugyanis Vasile Ilieş az igazgatótanács tagja. Ugyanő az igazgatója és adminisztrátora a csődben levő dési Someş rt.-nek (a volt cellulóz- és papírgyártó kombinát).

Vasile Ilieş Mariana Ilieşnek, a dési városi rendőrség volt parancsnokának, a gyalui helyi rendőrség jelenlegi vezetőjének a férje. 

Vasile Ilieş, aki régebben a Nagy-Románia Párt (PRM) tagja volt, jelenleg nyilvánosan támogatja a PNL-t. A Facebook-oldalára írt 2016-os évi bejegyzésben kijelentette, hogy ő Murival – a PNL-vel szavaz. Tehát Aurelian Mureşant, a PNL dési polgármester-jelöltjét támogatta 2016-ban, aki jelenleg a PNL dési szervezetének az elnöke és az Univers T cég vezérigazgató-helyettese. A 2012-2016-os időszakban dési alpolgármester volt. 

Aurelian Mureşan elveszítette a választásokat, csak második helyen jött ki. Morar Costin, a PSD jelöltje 9066 voksot kapott (62,17%), Aurelian Mureşan pedig 3713 szavazatot (25,46%). Mureşan már bejelentette, hogy a jövő évi helyhatósági választásokon is indulni fog. 


A Brantner, Kolozsvár másik hulladékbegyűjtő és -kezelő cége már 15 éve a kolozsvári polgármesteri hivatal házi cége és monopóliumot élvezett a háztartási hulladékbegyűjtés, úttakarítás és hóeltakarítás területén a város fele részében, most a szelektív hulladékbegyűjtés és -kezelés területén is megvetette a lábát. Más szavakkal, miután begyűjti a hulladékot (néha szelektíven, néha csak úgy összeömlesztve), a saját telepére viszi azt, és ezért szintén szép kis összegeket kap. 

A nagyszebeni székhelyű Brantner Enviroment kft.-nek a Brantner Románia Holding Gmbh. az üzlettársa. Tavaly 9,4 millió lejes forgalma volt és 2,1 millió lejes vesztesége. Két évvel ezelőtt a forgalma meghaladta a 7,8 millió lejt, vesztesége pedig megközelítette a 2,7 millió lejt. A cég adminisztrátorai Olga Maria Ionuţiu és David Zeninger. Olga Maria Ionuţiu neve több céghez köthető: Brantner Veres rt., Brantner Servicii Ecologice rt., DN Invest Company kft., OPM Dealer kft., Brantner Imobiliare kft. Romanian Investment Grup. Mindeme cégeknél vagy adminisztrátor, vagy üzlettárs.

A Kolozsvári polgármesteri hivatal képviselői által a Ziar de Cluj kérésére elküldött információk értelmében a kolozsváriak által szelektíven gyűjtött hulladék útja az utcai kukákba kerüléstől kezdődően a következő: 

A szelektíven gyűjtött hulladékot átveszik a hulladékbegyűjtő cégek emberei és átadják azt az engedéllyel rendelkező újrahasznosító cégeknek, amelyekkel szerződésben állnak. 
Kolozsváron a 2009/152-es tanácsi határozat értelmében koncesszionálták a cégeknek a háztartási szemét begyűjtését. 
Jelenleg a Kolozsvár által termelt hulladékot ideiglenes jelleggel egy ideiglenes szeméttelepen helyezik el, amely a Közterületfenntartó Vállalat igazgatása alatt van. 
Az ideiglenes hulladéktárolás tarifáit a 2019.07.04./588-as tanácsi határozattal hagyta jóvá a városvezetés.
Az újrahasznosítható hulladék mechanikus úton történő szelektálását és kezelését az Eco Smart Life kft. és a Brantner Environment kft. végzi.
A szelektálást végző cégek a szelektálást követően átadják a különböző hulladékokat az engedéllyel rendelkező újrahasznosító/értékesítő cégeknek, amelyekkel szerződésben állnak. 

 

Add comment