A szászfenesi Leányvár bölcsődéjében 100 hely van a beharangozott 200 helyett. Vagy eredetileg is csak 100 volt? Az elöljáró sem tudja már

I.L. Caragiale híres Pristandája létezik és Szászfenesen él. Ha Pristanda minden egyes zászlót négynek számított a prefektúrán, Horia Şulea, az ország legnagyobb községének polgármestere kettőnek számított minden bölcsődés helyet a község első és egyetlen bölcsődéjében. Az eleinte 100 helyesnek beharangozott, majd csodálatos módon elméletben 200 férőhelyesre nőtt bölcsőde története 2016-ban kezdődött, a választási kampány idején. Şulea akkor azt ígérte, hogy egy 100 férőhelyes bölcsődét építtet, 2016 végén alá is írták a finanszírozási szerződést, kiírták a versenytárgyalást, és időközben a 100 helyből 200 lett. Legalábbis Şulea nyilatkozataiban, amelyek a rádió- és tv-adók műsoraiban, sajtóközleményekben jelentek meg. Több mint egy évig tehát 200 férőhelyes bölcsődéről volt szó. Májusban például azt nyilatkozta egy online-tv műsorában, hogy kétszáz helyet fognak biztosítani a bölcsődében.

„Figyelembe kell vennünk azt a tényt is, hogy 1989-ben Szászfenesnek el kellett volna tűnnie Románia térképéről, de ehelyett paradox módon az ország legnagyobb községe lett. Az 1989-ig érvényben levő és Szászfenest érintő politika eredményeként bizonyos közintézményeknek hiányában vagyunk, de megpróbáljuk behozni ezt a hátrányt. A nagyon közeli jövőben átadjuk a Leányvárnál épített bölcsődét, amely 200 férőhelyes lesz. Ez az első bölcsőde, amelyet a szászfenesi önkormányzat felépített” – mondta Şulea 2019. májusában. Amikor a műsorvezető megkérdezte tőle, hogy valójában hány bölcsődei helyre lenne szükség Szászfenesen, a polgármester megkerülte a választ, kifejtve, inkább azt kellett volna megkérdezni tőle, hogy hány óvodát épített az elmúlt időszakban. Majd, anélkül, hogy ez a kérdés elhangzott volna, be is jelentette büszkén, hogy kettőt. 

Néhány nappal ezelőtt befejezték a munkálatokat és sor került a bölcsőde felavatására. Nos, a 200 férőhely egy része valahol elveszett Szászfenes képzeletbeli körgyűrűjén, és végül csak 100 lett belőle.

A Szászfenes polgármesteri hivatala által kiadott sajtóközlemény értelmében a bölcsőde egy 4086 négyzetméteres telken épült fel, az épület maga 1261 négyzetméteres. A bölcsőde összesen 100 gyereket tud elhelyezni: tíz 1 évnél kisebb gyereket, illetve kilencven 1 és 3 év közöttit.  A Leányvárban most már egy oktatási komplexum működik: bölcsődével, iskolával, óvodával, könyvtárral és sportteremmel, amelyek mind egymás mellett vannak. A bölcsőde az iskolától mintegy 200 méterre fekszik.

„A bölcsődei program reggel 8 órától 18 óráig tart. Szakképzett személyzete lesz, amelynek tagjai nagy figyelemmel és türelemmel kezelik majd a gyerekeket és támogatják a szülőket. Az épületben konyha, élelmiszerraktár, öltözők, mosóda, személyzeti fürdőszoba is helyet kap, illetve az udvaron játszótér várja a kicsiket. A beruházás összértéke 3.080.641,06 lej, ebből 2.573.595,15 lej származik az állami büdzséből, 507.045,91 lej pedig a helyi költségvetésből” – nyilatkozta néhány napja Horia Şulea.  

Add comment