Szászfenesen menet közben módosulnak az ingatlanprojektek. Két emelet helyett hármat húznak fel

A Szászfenesre jellemző ingatlanpiaci káosz már jól ismert dolog, azonban a lakosság által beküldött töméntelen panasz ellenére az ingatlanfejlesztőket semmi nem zavarja, tovább folytatják projektjeiket. Minden kis szabad földparcellán újabb ás újabb tömbházak jelennek meg, a szomszédok az erkélyen áthajolva kezet foghatnak egymással, az épülőfélben levő épületek megszabott magassága pedig egyik napról a másikra megnő.

Mivel a helyi hatóságok nem lépnek közbe, a szászfenesi lakósok némelyike, megunva, hogy egy túlzsúfolt településen éljen, amelyből hiányoznak a zöldövezetek és a játszóterek, megpróbál tenni valamit. Szászfenesen az elsődleges cél a nyereség, az ingatlanfejlesztők nyeresége. Ezek folyamatosan építenek, mert van kereslet. Mivel ugyanis a kolozsvári lakásárakat nem bírja a zsebük, az emberek kénytelenek elfogadni a szászfenesi körülményeket.  mdo

A szászfenesiek jelentették a hatóságoknak, hogy egy épülőfélben levő tömbház hirtelen a tervezettnél egy emelettel magasabbra szökött. Úgy tűnik, hogy a beruházó módosította az eredeti építkezési engedélyt, és még egy emeletet hozzáadott az eredeti tervben szereplő emeletekhez.

Rögtön a panasz benyújtását követően, az építettő beburkolta a teljes épületet, merthogy eleget akart tenni a por távoltartását előíró törvényes követelménynek. Csak az a gond, hogy csak azután döntött úgy, hogy betartja ezt a törvényt, miután már a teljes épületet felhúzta. Világoson látszik tehát az a szándék, hogy elrejtsék a pluszban felhúzott emeletet. Ezt követően eltűnt a tábla is, amelyen szerepelt a megépítendő épület nagysága, magassága és rendeltetése.

Néhány nappal ezután pedig megjelent egy új tábla, amelyen már szerepelt a sebtiben felhúzott emelet is (P+2E+ER).

A szászfenesiek azt mondják, hogy az ehhez hasonló mismásolás gyakori, az ingatlanfejlesztők menet közben módosítanak az építkezési terveken, anélkül, hogy a szomszédokkal konzultáljanak. Mint általában minden törvényt Romániában, ezt is ki lehet játszani, és végül csak az állampolgárok szenvednek a legnagyobb mértékben. Az egymáshoz tűl közel felhúzott, vagy a megengedettnél magasabb tömbházak, a túlzsúfoltság, a zöldövezetek hiánya mind az életkörülményeket károsítja. A polgármesteri hivatal pedig elodázza a lakosságtól érkezett panaszokra és feljelentésekre adandó válaszokat, pedig a szászfenesiek tudni szeretnék, hogyan lehetséges az, hogy ezeket a projekteket menet közben megváltoztatják.

Add comment