A szamosfalvi és apahidai parcellák tulajdonosai be akarják perelni a megyei tanácsot, amely 45 bani kártérítést fizetne a kisajátítandó területekre

A Kolozs Megyei Tanács székhelye előtt tüntetett pénteken azon szamosfalvi és apahidai területtulajdonosok egy része, akiknek telkeit az önkormányzat ki fogja sajátítani a kolozsvári repülőtér leszállópályájának meghosszabbítása érdekében. Az emberek elégedetlenek az árral, amelyet a megyei tanács kártérítésként akar fizetni nekik: 45 banit négyzetméterenként. A környéken a területek piaci ára 15 és 25 euró között mozog négyzetméterenként.

A repülőtér leszállópályájának meghosszabbítása miatt 334 parcellát fog kisajátítani az önkormányzat. A megyei tanács összesen 224.135 lejt szándékozik fizetni a területek tulajdonosainak, vagyis 0,45 lejt négyzetméterenként. Az árat a 2017-ben készült elemzés nyomán állapították meg. A megyei tanács képviselői nemrég azt mondták, azért olyan alacsony az ár, mert kültelkekről, mezőgazdasági  területekről van szó.

„Már legalább tíz éve űznek csúfot a szamosfalvi és apahidai birtokainkból. A 2019-ben és 2010 lezajlott találkozásokon Tişe is jelent volt és az akkori körülményekhez képest többé-kevésbé normális árakban állapodtunk meg, Bíróságra kerültünk, minden pert megnyertünk. Amit most tenni akarnak...nem is tudom, hogy minősítsem. 47.000 euró áll rendelkezésükre, amellyel ki akarnak sajátítani 40 hektáryni területet. Nem értem, miért akarnak ilyen rendkívül alacsony árat fizetni, és nem értem, miért akarnak minket, 30 személyt, bíróságra küldeni. Az én esetemben 1000 négyzetméternyi területet akarnak kisajátítani 450 lejért. Hihetetlen helyzet állt elő ebben a projektben. Négyzetméterenkénti 45 banival mit is csinálhatnak az emberek? Nem tudom, miért folytatják a projektet, ha nincs rá pénz” – mondta az egyik tüntető.

Egyes tanácsosok úgy vélik, hogy a parcellák felmérését végző és az árakat megállapító cégek nem dolgoztak szakemberekkel. Dorel Secară liberális megyei tanácsos a telkek újbóli felmérését javasolta.

„Szoktam földeket vásárolni, Kolozsborsán lakom, az idén vásároltam ott földet, szántóföldet a dombokon. Azon a vidéken akár 3000 eurót is elkérnek a szántóföldnek való területek hektáráért. Nem tudom pontosan, milyenek az itteni területek, de szerintem ez csúfolkodás. Nem várhatunk el olyan árakat, mint Kolozsváron, de találnunk kellene egy középárat. A cégek nagy része, amely a felmérésekkel foglalkozik, nem profi ezen a területen, így jut idáig a helyzet. Amit mi itt csinálunk, az a tulajdonjogot sérti. Ez nem feltétlenül a megyei tanács hibája, hanem a cégeké, amelyek rosszul végezték a felmérést. Úgy gondolom, ki kell írjunk egy új versenytárgyalást az illető területek felmérésére, a valódi áruk megállapítására” – jelentette ki  Dorel Secară.

A projekt első szakaszának, a leszállópálya kibővítésének megvalósításakor hasonló volt a helyzet a terület-kisajátításokkal. A földtulajdonosok beperelték a megyei tanácsot és meg is nyerték a pereket.

A Kolozs Megyei Tanács pénteki ülésén úgy döntött, elhalasztja a 2. szakasz megvalósításához szükséges kisajátításokat előíró határozattervezet elfogadását, amely 0,45 lejes kártérítést szab meg négyzetméterenként az illető parcellákra.

Add comment