RISE Project: az igazság Dan Barnáról. Közel 6 millió euróra rúgó kudarcok

A Rise Project újságírói egy nagyszabású ankétot tettek közzé Dan Barna politikus üzleteiről. A Rise Project képviselői szerint Dan Barna a Liviu Dragneáéhoz hasonló elvvel élt: „közpénzeket az iskolai barátoknak”.

„A jelenleg sikeres vállalkozó Dan Barna háta mögött egy sor kudarc áll, amelyek közel hatmilló euróba kerültek” – hangsúlyozzák még a Rise Project képviselői.

A cikkben említett legsúlyosabb aspektusok azonban gazdasági bűncselekményekhez kötődnek: fiktív kifizetések, okirathamisítás, esetleges sikkasztás.

Íme, egy részlet a Rise Project cikkéből:

Három nagy európai projekt háború utáni időket idéz. A pénz felszívódott a parancsra számlákat kiállító haverok között, a nepotizmus, fiktív kifizetések, felszerelések ellopása nyomán, a vállalkozói szellem szépségégeiről szóló diskurzusok közben. A címzetteknek pedig nagy csalódásokban volt részük.

A szabályok világosak voltak.

A kohéziós szellem alapján az EU által finanszírozott szociális vállalkozások a vállalkozói és a non-profit szektor kereszteződésénél állnak, és a nyereség  újrabefektetésének és a többlet szociális célokra való felhasználásának elvén működnek.

A rendszer a következőképpen néz ki: a pénz megérkezik az Európai Bizottságtól az alapok címzettjéhez,  a mi esetünkben a Fehér megyei tanácshoz, amely egy kismértékű önrésszel járul hozzá a projekthez. Ezt követően az alapokat kiutalják a partnereknek, többek között a regionális projekt-koordinátornak, azaz Dan Barna és partnere, Dragoș Jaliu cégének. Innen pedig eljut a szociális vállalkozásokig.

A jelentések és az elszámolások pedig fordított irányban működnek. A cégnek kötelessége ellenőrizni, hogy mennyit és hogyan költöttek el, a Fehér megyei tanácsnak láttamoznia kell az elszámolásokat, az OIR POSDRU, a köztes szervnek pedig monitorizálnia kell mindent. A végső ellenőrzést a minisztérium keretében működő központi szerv végzi el.

A maximális figyelem az első, az indítás évére koncentrálódik, amikor a szociális vállalkozás támogatásban részesül.

A Tanácsadói és fejlesztési csoport (Grupul de Consultanţă şi Dezvoltare – DCG) által elásott projektek a következők voltak: Punţi Comunitare (Közösségi hidak), SES-am Deschide-te (Szezám, nyílj ki) és Biblioteca Bunelor Practici (A jó gyakorlat könyvtára). A két előbbi szociális, az utóbbi vállalkozói projekt volt.

A történet középpontjában az USR PLUS 2020 Szövetség államelnökjelöltje áll, tanácsadó az európai alapok területén, majd államtitkár a technokrata kormány európai alapok minisztériumában. A most 44 éves Barna rögtön kilépett a cégtől, ahogy bekerült a minisztériumba.

Barna partnere a 20 éves Dragoş Jaliu volt, aki egyetemi tanár a Politikai és Közigazgatási Tanulmányok Országos Főiskoláján (SNSPA), és pont a Nemzetközi projektek és pragramok menedzsmentje – regionális fejlesztés és strukturális alapok című kurzust tanítja. 

Add comment