Részvételi költségvetés – egy kudarcba fulladt projekt? KÉT ÉV alatt a lakosság HÁROM ötletét valósították meg a 30-ból

Az elmúlt két évben 30 projektet nyilvánítottak nyertesnek a részvételi költségvetés keretében. Mindeddig három projektet valósítottak meg azok közül, amelyeket 2017-ben támogatásra jogosultaknak nyilvánítottak: az intelligens hulladékgyűjtő egységeket, az iskolabuszokat és a művészetet az iskolaudvarokba projektet. A többi projekt vagy a tervezés, vagy a kivitelezés stádiumában leledzik. Másrészt azonban egyetlen 2018-ban nyertes projekt sem valósult meg eddig. A javaslatok többsége még csak a tervezési stádiumba jutott.

A részvételi költségvetés programját 2017-ben indították el nagy svunggal, ha nem számítjuk ide a 2016-os kísérleti kiadást, amikor a polgárok javaslatára korszerűsítették a monostori Dacia mozit. És mi a menete ennek a programnak? A lakosság ötletekkel áll elő a város helyzetének javítására, ezeket egy hónapig szavazás alá bocsátják, és végül kiválasztanak 15 nyertes projektet, amelyek megvalósítását a helyi büdzséből finanszírozzák.

Bár egy remekül menő programnak kellett volna ebből kikerekednie, a helyzet ennek pont az ellentéte. Alig mozognak a dolgok. Két év alatt egyetlen projekt valósult meg, a többi különböző fázisban van. A projektek értéke néhány ezer és több mint 100.000 euró között mozog.

A város lakossága különféle ötletekkel állt elő, a lakónegyedekbeli garázsok lebontásától és parkok létrehozásától az iskolák manzárdosításáig és laboratóriumaik felszereléséig.

A 2017-ben nyertesnek nyilvánított 15 projekt közül csak hármat valósítottak meg, négy a kivitelezési fázisban van, a többi azonban vagy még a tervezés fázisában, vagy pedig a munkálatok elvégzésére kiírt versenytárgyalás ajánlattételi fázisában.

A következő 15 projekt lett nyertes a 2017-es kiíráson: a Ion Creangă Iskola manzárdosítása; 40 garázs lebontása, a helyükre pedig parkolóhelyek, illetve zöldövezetek kialakítása; függőleges kertek és növényzettel teli homlokzatok kialakítása; intelligens hulladékgyűjtő tározók beszerelése; Ifjúsági Központ; eletromos rollerek kölcsönzése;  minden harmadik parkolóhelyhez egy fa; vécék mindenki számára; a Nicolae Titulescu Iskola oktatási központtá való alakítása; a Tóköz-park; művészet a város iskoláinak falán; Cluj Way – a mobil alkalmazás a közszállításra; iskolabuszok; a gyalogosátjárók kivilágítása.  

A 15 projekt a következő fázisokban van jelenleg:

A Nicolae Titulescu Általános Iskola a tervezés fázisában van; a gyalogosátjárók kivilágítása a kivitelezés fázisában van; a Tóköz-park tervezési fázisba ért; az intelligens hulladékgyűjtő tározók beszerelése megvalósult; az eletromos rollerek kölcsönzési rendszere a tervezési stádiumban van; akárcsak a Cluj Way; vagy a Ion Creangă Iskola manzárdosítása; a Kolozsvári Ifjúsági Központ esetében kiírták a versenytárgyalást a munkálatokra; a minden harmadik parkolóhelyhez egy fa a kivitelezés stádiumában van; akárcsak a kerékpársáv a Nicolae Titulescu sugárúton; vagy a függőleges kertek és növényzettel teli homlokzatok kialakítása; az iskolabuszokat működésbe helyezték; a művészet az iskolaudvarokon megvalósult.

Szintén 15 projektet kiáltottak ki nyertesnek a részvételi költségvetés tavalyi kiadásán is: játszótér és zöldövezet kialakítása a Mărăşti negyedben; egy Györgyfalvi negyedi park korszerűsítése; a Hajnal negyedi lakónegyedi központ tevékenységének az elindítása, tájrehabilitáció és egy zöld ösvény kialakítása; automata defibrilátorok elhelyezése a város különböző pontjain; biztonságos kerékpárparkolók létesítése; érintős kártyás fizetés a CTP automatáinál; Egy lépésben a világgal – a lépések energiájának összegyűjtése és átalakítása energiává; növényzettel teli megállók kialakítása; Tanulj az utcán – minden egyes utcán legyenek feltüntetve információk az utca névadójáról; egy park létrehozása a Jó napot (Bună ziua) negyedben; a Fellegvár és a Dragalina utca közötti gyalogoshíd felújítása; a Szentegyház utca átalakítása oly módon, hogy egy részét csak a gyalogosok használhassák; a Raluca Ripan Szakiskola laboratóriumainak felszerelése; a Rozelor Skate Park kiterjesztése; a városszerte szabad parkolóhelyek valós idejű beazonosítása kamerák segítségével. 

A 15 projekt a következő fázisokban van jelenleg:

A tervezés fázisában vannak a következők: automata defibrilátorok elhelyezése a város különböző pontjain; Egy lépésben a világgal; a városszerte szabad parkolóhelyek valós idejű beazonosítása kamerák segítségével; biztonságos kerékpárparkolók létesítése; a Szentegyház utca átalakítása; Tanulj az utcán; játszótér kialakítása a Mărăşti negyedben; a Fellegvár; növényzettel teli megállók kialakítása; az olvasásra szánt park kialakítása. A kivitelezés fázisában a következő projektek vannak: a Raluca Ripan Szakiskola laboratóriumainak felszerelése; egy park létrehozása a Jó napot (Bună ziua) negyedben; érintős kártyás fizetés a CTP automatáinál. A Hajnal negyedi lakónegyedi központ felújítása esetében elkezdődött a megvalósítás, a Rozelor Skate Park kiterjesztése esetében pedig kiírták a versenytárgyalást a munkálatokra.

Add comment