A részvételi költségvetés csődje: a Ion Creangă iskola tanulói két éve várják az épület manzárdosítását

A részvételi költségvetés Emil Boc egy másik csődött mondott projektje. A forradalmiként, országos premierként beharangozott projekt fiaskónak bizonyult. A kolozsváriak által javasolt projektek közül csupán hármat valósítottak meg.

A Ion Creangă Általános Iskola manzárdosítását célzó projekt kezdeményezője elégedetlen, mivel, bár mát két éve nyertesnek nyilvánították a részvételi költségvetés keretében, a projekt még mindig csak a tervezési szakaszban van.

„Figyelembe véve, hogy két év telt el azóta, hogy a polgármesteri hivatal képviselői megfelelőnek és később nyertesnek nyilvánították a projektet, - az átláthatóság betartásának okán -  feljogosítva érzem magam, hogy a következő kérdéseket intézzem önökhöz: 1. Aktualitást élvez még ez a projekt Kolozsvár polgármesteri hivatala számára, vagy soha nem fog megvalósulni? 2. Amennyiben igen, be tudnának mutatni tájékoztató jelleggel egy ütemtervet (hónapokra, negyedévekre vagy legalább félévekre lebontva) arról, ami eddig született az ügyben, és ami ezután következik? Azért kérem ezeket az információkat, mert úgy gondolom, két év alatt elkészülhetett volna a terv...Valószínűleg léteznek alapos indokok, amiért a dolgok stagnálnak, de úgy volna korrekt, hogy a közvéleményt tájékoztatnák a dolgok állásáról” – véli a kolozsvári lakós. 

Bár felkérte a városházát, hogy mutassanak be neki egy ütemtervet, mindeddig nem kapott még választ.

A projekt fontos volt a Ion Creangă Általános Iskola tanulóinak.  A manzárdolás nyomán ugyanis osztálytermek létesülhetnének, hat, vagy akár nyolc, és így az intézmény minden diákja reggel járhatna iskolába. Az iskola a Monostor negyedben van, így a szászfenesi szülők közül is íratnák néhányan ide gyerekeiket. Az elmúlt 3-4 évben megkétszereződött a nulladik osztályok száma a tanintézményben.

„Nem tudják elképzelni, milyen erőfeszítéseket tesz az iskola, hogy mind a 900 gyermek reggel mehessen iskolába. Igazi zsonglőrködések zajlanak a tornateremmel, a kápolnával, laboratóriumokkal, hogy egyetlen gyermek se legyen kénytelen délután járni” – meséli az iskola egyik diákjának szülője.

A 2017-es részvételi költségvetéskor egy másik iskolát érintő projekt lett a nyertes: a Györgyfalvi negyedben található Nicolae Titulescu Általános Iskola manzárdosítási projektje azonban szintén a tervezés fázisában van.

Annak ellenére, hogy két év alatt nem sikerült elkezdenie a manzárdosítási munkálatokat a Ion Creanga iskolában, Emil Boc mindenféle lelkiismeret-furdalás nélkül megjelent egy magáncég által megvalósított és finanszírozott projekt – az „Energia a gyermekkor iskoláiban” - átadásán, hogy arculati tőkét kovácsoljon magának.

Add comment