Radu Sârbu, a FPS volt vezetője, és a BBTE két tanárnője magánklinikát épít a Tordai úton. A szomszédok panaszt nyújtanak be

Alagsorból, földszintből és négy emeletből álló épületet húznak fel a Tordai út 50 szám alatt, amelyben egy magánklinika kap helyet. A projekt haszonélvezői Cristina Rodica Puşcaş, Monica Maria Coroş (mindketten  a Babeş Bolyai Tudományegyetem üzleti tanulmányok karának pedagógusai) és Radu Ovidiu Sârbu, az Állami Tulajdonalap Igazgatótanácsának volt elnöke és a FPS Kolozs megyei fiókjának az igazgatója. A jövendőbeli magánklinika szomszédságában lakók ellenezték az építkezés elkezdését, azonban a PUD jóváhagyását célzó határozat napirendre kerül a helyi tanács e heti ülésén.

A négy emeletes épületet a Tordai út nyugati oldalán, egy 400 négyzetméteres telken építik fel, amelynek északi, déli és keleti része be van építve.

„A Részletes Városrendezési Terv (PUD) egy négy emeletes, alagsorral rendelkező ingatlan felépítését javasolja, amelyben magánklinika működne, parkolóhelyekkel. A bejárat a Tordai út felől történik. Az alagsorban 6 parkolóhelyet alakítanak ki” – áll a tanácsi határozattervezetben. 

A szomszédok elégedetlenségüket fejezték ki a négyemeletes ingatlan felépítése ellen.

 „A déli oldalon nem lehet megvalósítani a kivitelezést a szabványos műszaki követelmények betartásával (a parcella nagyon keskeny, a tervezett épületnek alagsora lenne, a mi épületünknek azonban nincs). Tanulmányt kell végezni, amely objektíven megállapítja, hogy a négy emeletes épület felhúzása után teljesül-e még a törvényben előírt feltétel, éri-e még napfény a szomszédos épületet. A nyugati részen van egy kerítésünk, amely egészen egyszerűen összeomolna, az ingatlan alapjának a kiásása közben” – mondta az egyik szomszéd.  

„A tervezett ingatlan megépítésével veszélyeztetik a 48 szám alatt levő házunk stabilitását és szerkezeti szilárdságát. Az épületnek komoly alapéot kell ásni, de az 50. szám alatti parcella szűk frontja nem tesz lehetővé ilyen munkálatok elvégzését ilyen keskeny helyen. Amennyiben a városrendezési tervet mégis jóváhagyják ebben a formában, be fogjuk perelni mind a PUD dokumentációjának összeállítóirt, mind a polgármesteri hivatalt” – fejtette ki a másik szomszéd.

Az emberek azt is nyomatékosították, hogy a tervezett parkolóhelyek száma nem elegendő, és hogy a környék túlzsúfolttá fog válni a klinikára érkezők által a szomszédos utcákba és járdákra leparkolt autók miatt.

„A klinikára érkezők a Tordai úton és a szomszédos utcákban, illetve a járdákon fognak parkolni, mert a parkolók tervezett száma nem lesz elegendő” – mutatott rá az egyik szomszéd.

A projekt haszonélvezői azonban azt állították, hogy nincs alapja a szomszédok elégedetlenségének. Ami a parkolóhelyek számát illeti, azt mondták, hogy 6 parkolóhely elég lesz.

„Az épületbe mind gyalogosan, mind autóval a Tordai útról lehet majd bejutni, az autókat az alagsori garázsban lehet leparkolni. A parkolóból felvonóval lehet majd feljutni az épületbe. Az autóknak lesz helye lent meg is fordulni. A parkolók számát épületarányosan számolták ki, azaz 1 parkolóhely jut 80 négyzetméternyi beépített területre” – áll a polgármesteri hivatalnak elküldött dokumentációban.

Radu Ovidiu Sârbu, az Állami Tulajdonalap Igazgatótanácsának az elnöke és a FPS Kolozs megyei fiókjának az igazgatója volt. Három évvel ezelőtt belekeveredett egy ingatlan-botrányba. A Gazeta de Cluj szerint Grigore Bâce, a BNR Kolozs megyei fiókjának volt vezetője feljelentette Radu Sârbut és feleségét, Patriciát, lakása tönkretétele miatt. Az ügyészek azonban nem emeltek vádat. Itt megjegyzendő, hogy Sârbu felesége, aki háztartásbeli, lakást vett Kolozsvár központjában közel félmillió euróért.

Radu Sârbu ellen vádat emeltek egy bűnvádi perben egy bukaresti szálloda eladásával kapcsolatban. 2014-ben azonban a bukaresti törvényszék felmentette őt és a többi vádlottat is. A per 2001 óta húzódott, amikor Sârbu elveszítette tisztségét az FPS élén, amely a Bukarest szállodát igazgatta.

Add comment