A Porcelán híd már nem gyalogos híd. A városháza megnyitotta a járműforgalomnak. A sóréteg a helyén van, akadályozva a munkálatokat

Hétfő reggel újraindították a forgalmat a Porcelán hídon, bár a munkálatokkal már hónapokkal ezelőtt leálltak, miután az építő 14-20 méteres mélységben a talajban felfedezett egy sóréteget, amelyről a munkálatok elkezdésekor nem volt tudomásuk.

A Porcelán hidat hétfő reggel nyitották meg, de csak az autósforgalom előtt. Visszaszerelték a régi villanyrendőröket, a személygépkocsiknak ugyanúgy kell közlekedniük, mint a régi hídon. A gyalogosok pedig találjanak megoldást maguknak. A munkálatok pedig továbbra is állnak a talajban felfedezett sóréteg miatt.

A nyolc hónapja lezárt hidat 12 hónap után kellett volna átadni a forgalomnak, ennyi idő alatt kellett volna elkészülni a munkálatokkal. A régi hidat kijavították és átalakították gyalogoshíddá, mellé pedig fel kellett volna építeni egy új hidat a járműforgalom számára.

A munkálatokat azonban megszakították, mivel néhány hónappal azok elkezdése után az építkezési cég felfedezett egy sóréteget a talajban, 14-20 méter mélyen, melynek ottlétéről addig nem tudtak.

A geotechnikai tanulmány elkészítésekor egyetlen fúrást végeztek a folyó egyik partján, 20 méterig lefúrva. Mivel azonban egy hídnak legalább két támpillére van, egy-egy az egyik, illetve másik parton, legalább két fúrást kellett volna elvégezni. Ha az összes szükséges fúrást elvégezték volna akkor, amikor kellett, tehát a megvalósíthatósági tanulmány készítésekor, felfedezték volna a sóréteget a talajban, és a hidat ennek megfelelően lehetett volna műszakilag megtervezni.

Emil Boc polgármester nemrég azt mondta, hogy nagy erőfeszítéseket tesznek a megfelelő műszaki megoldások megtalálása érdekében.

„Mérgesít, hogy nem haladunk a projekttel, és azt mondták nekem, hogy ha sóréteg feloldódik majd, összedől a híd. Kell találjanak egy műszaki megoldást, meg kell mondják nekünk, hogyan építsük meg a támpillért, hogy az megtartsa a hidat” – mondta Boc.

Tarcea alpolgármester ezzel szemben nemrég azt nyilatkozta, hogy a projekt elkészítésekor nem lehetett előre látni a sóréteg jelenlétét. Ez azonban teljességgel hamis. Egy megfelelően elvégzett geotechnikai tanulmány, az összes szükséges fúrással feltárta volna a talaj jellemzőit.

„Időközben megváltozott a helyzet és valószínűleg le kell fúrni mélyre a támpilléreket, vagy más megoldást kell keresni, amelyet azonban még nem látok. A sóréteg 14-20 méter mélységben húzódik, a projekt elkészítésekor ezt nem lehetett előre látni” – nyilatkozta Dan Tarcea alpolgármester.

Add comment