A PNL privatizálni szeretné az országos egészségügyi programokat! Az egészség még többe fog kerülni a kisjövedelműek számára

Az úgynevezett liberálisok betegsége mindig az volt, hogy kiürítsék az egészségügy büdzséjét. Van egy fixa ideájuk, mindenáron partnereik zsebébe akarják dugni az egészségügyre szánt pénzt. Igen, az egészségügyet pénzzel lehet fenntartani, de azért létezik szociális védelem, hogy ne lehessen átváltoztatni néhány gazdag üzletévé. A PNL azonban gyakorlatilag lefoglalta az országos egészségügyi programok finanszírozását biztosító erőforrásokat a magánegészségügyi rendszerben tevékenykedő barátainak. 

És úgy tűnik, Orban tud sürgősségi rendeletet hozni az egészségügyben működő liberális érdekszféra személyes szükségleteire. Csupán egy bekezdés módosul az egészségügyi törvényben, amellyel teljes egészében hozzáférhetővé válik a magánkórházak és -klinikák hozzáférése az országos egészségügyi programok pénzalapjaihoz. A törvényből csak az 52c. bekezdés fél mondatát törlik ki. Ha eddig az állt itt, hogy a magánkórházak és –klinikák csak abban az esetben vehetnek részt a CNAS által koordinált országos egészségügyi programokban, ha a közintézmények  nem tudkák lefedni az egészségügyi szolgáltatások egészét, a módosítás nyomán a magánszolgáltatók bármikor hozzáférhetnek a programok finanszírozási alapjaihoz.

2016 februárjában a pszeudoliberálisok azt mondták, hogy a betegeket (beleértve a rákos betegeket is), akik voltak olyan szemtelenek, hogy betegségük előrehaladott állapotában menjenek csak el orvoshoz, törvény által kell kötelezni, hogy, mivel nem voltak szűrésen, kifizessék a kezelés felét. Egyes betegségek esetében, mint például a magas vérnyomás, annak a szemtelennek nem csupán a kezelést kell fele arányban fizetnie, hanem a  betegszabadságot is, amennyiben korábban nem vett részt a pszeudoliberálisok által országos megelőzési programoknak nevezett akciókon.

A liberálisok mindig bebizonyították nekünk, hogy ha lehet némi pénzt dugni valamely politikai haver zsebébe, melyért cserében az mímel egy preveniós programot az egészségügy területén, akkor megteszik. Ha azonban az a gazember román nem hajlandó részt venni a prevención,  miért ne hozzanak egy törvényt annak érdekében, hogy kötelezzék, hogy az érdekét nézze. Aztán, hogy az kinek az érdeke, az övé, vagy a politikai haveré, az már lényegtelen, az egészség a legfontosabb, és ezzel így még igazolni is lehetne, hogy miért kérik még mindig a kötelező hozzájárulást azoktól az állampolgároktól, akiknek semmi jövedelmük nincs.

Volt egy induló szakasz a prevencióban, amikor minden állampolgár ingyenes időszakos analizíseket végezhetett – de senki nem tette fel a kérdést, hogy kinek a pénzén folyik mindez, és ki foglalkozik vele.

Egyetértek, a prevenció csodálatos dolog, és lehet hogy valamivel olcsóbb, mint maga a kezelés (nincs kézügyemben most statisztika a költségekkel) – olyan lehet, mint egy ingyen bérlet a fitneszterembe. De ki az a lelkileg romlott alak, aki felárat kérne egy utolsó stádiumban levő rákos betegtől? 2013-ban, amikor aktív részei voltak a kormánynak és a parlamenti többségnek, a liberálisoknak más fixa ideájuk volt az egészségüggyel kapcsolatban.  Az Agerpres archívuma emlékeztet, hogy Eugen Nicolăescu, az egészségügyi szakbizottság elnöke kifejtette, a liberálisok meg akarják szüntetni teljesen az egészségbiztosítást, és azt behelyettesítenék egy úgynevezett szolidaritási díjjal és komplementáris magánbiztosításokkal.

A CNAS által az alkalmazottak és munkáltatók hozzájárulásaiból begyűjtött összegek nem közpénzek. Ezek a pénzek a biztosítottak rendelkezésére kellene hogy álljanak. A civilizált országokban van egy nagyon fontos szereplő a porondon, aki azonban Romániában teljes mértékben hiányzik, - és ez a biztosítottak egyesülete. Ez az egyesület a legszigorúbb őrzője az egészségügyi rendszerbe – legyen az állami, vagy magán - hozzájárulást fizető személyek jogainak. Romániában azonban, ahogy azt már megszoktuk, az állam bezsebeli a pénzt, és már senki sem felel azért, hogyan költik el azt.

PS. 2019. december 30-án Victor Costache liberális egészségügyi miniszter bevonta barátait és ügyfeleit a pénzek kezelésébe.

Alább felsoroljuk azokat, akik majd privatizációt játszanak az országos onkológiai programokra kiutalt pénzekkel:

  • -elnök – Polisano
  • -alelnök – Sanador
  • -titkár  - Polisano

Tagok:

4. Regina Maria magánkórház

5. Adela Cojan férjének unokatestvére – a CNAS elnöke – a Polisano gazdasági igazgatója

6. Scripcariu a Iaşi-i orvosi egyetem rektora (hamis oklevelek ügye folyamatban)

7. A Iaşi-i Medis magánklinika

8. A brassói Sf. Constantin magánkórház

Az onkológia terén évi minimum 10.000 pácienssel kell számolni, akik után az állami finanszírozás fejenként legalább 5.000 euró.

Add comment