A PNL-kormány felelőtlenül elindítja az „after schoolt”, és vele együtt az adócsalást. A szülők panaszkodnak, hogy feketén fizetnek a tanároknak

KONTEXTUS: Klaus Iohannis államfő november 18-án, hétfőn kihirdette a 2011/1-es oktatási törvényt módosító és kiegészítő jogszabályt. Arról a jogszabályról van szó, amelynek értelmében csökken a tanórák száma a közoktatásban, és amely ezzel megnyirbálja a tanári állások számát, előzetes nyugdíjba, vagy munkanélküli segélyre küldve egy részüket. 

Az általános iskolában például 5-nél több órával kellene csökkenteni a heti óraszámot. Viszont, a szakszervezeti vezetők és a kormány tagjai között lezajlott több tárgyalási kör után a tanárok mégsem maradnak munkahely nélkül, mert az oktatási minisztérium be akarja vezetni általános jelleggel az iskola utáni iskolát, az „after school”-t. Így az after school program megmenti az országot. De bátorítja az adócsalást is, ahogyan azt a szülők állítják.

Mi is az after school program?

Egyes iskolák már bevezették ezt a külföldről „koppintott” programot. A szülők az iskolában hagyják a gyerekeket az órák után is, és azok tanári felügyelet alatt megcsinálják a házi feladatot, majd hazaérve pihenhetnek és úgy tölthetik szabadidejüket, ahogy akarják. A szülők természetesen fizetnek ezért. Kolozsváron több iskola is bevezette a programot, napi 10-20 lejért, amit a szülők fizetnek a pedagósgusoknak. A probléma akkor jelenik meg azonban, amikor a tanárok nem adnak nyugtát, így ezek a pénzek bekerülnek egy kétes körforgásba, ahogyan a szülők elmesélték.

„Napi 15 lejt fizetek. Semmi problémám ezzel, az iskola elméletileg segítséget jelent. A gyerek megcsinálja a házi feladatot, nyugodtan ér haza. Az én problémám az, hogy nem kapok nyugtát, a pénzt a tanár zsebre teszi. Azt hiszem ez adócsalás. Valószínűleg egyes szülőket ez a dolog nem zavarja, örülnek, hogy néhány órára felügyelet alatt hagyhatják a gyereket, de szerintem ez nem normális” – vallotta be egy szülő.

Megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot több kolozsvári általános iskola igazgatójával. Több tucat telefonhívás után sikerült a Nicolae Titulescu iskola igazgató-helyettesével, Balog Györggyel beszélnünk. Az aligazgató biztosított minket, hogy ebben az iskolában minden normálisan működik: „A tanároknak van PFA-juk, bevallják jövedelmüket”. Marad azonban a nyugta kiállításának problémája, azonban, ami egy szülő és egy tanár között törtnénik négyszemközt, az közöttük marad.

A helyzet annál is komolyabb, mivel Raluca Turcan kormányfő-helyettes beismerte, hogy a kormány nem tidja finanszírozni ezt a programot országos szinten, így a szülők pénzére lesz szükség. Nagyon bizarr az a mód, ahogyan a szakszervezetisek és a PNL tagjai elképzelik, hogy képesek lesznek fizetés ellenében gyakorlatba ültetni a programot, még vidéken is.

„Esélyegyenlőséget kell biztosítanunk minden egyes gyereknek ebben az országban. Szerintem nem normális, hogy csak a városokon legyen after school program, és általában a fejlett városokban, ahol van pénzügyi lehetőség, a többi gyereket pedig diszkrimináljuk” – fejtette ki Marius Nistor szakszervezeti vezető.  

A szakszervezetek bejelentették ugyanakkor, hogy az after school program egyfajta átszakosodás lesz azon pedagógusok számára, akik órákat veszítenek. Marius Nistor szerint ugyanakkor ismét kötelezővé válik, hogy az óvodai csoportokban két óvónő legyen.

„Mindannyian szeretnénk általános jelleggel, országszerte bevezetni az iskola utáni iskola programot. Ez egyfajta átszakosodás lesz”- magyarázta Marius Nistor az edupedu.ro szerint.

Elválik majd, hogy az after school program mentő megoldás lesz-e Románia számára, vagy pedig elősegíti az adócsalás virágzását.

Add comment