A parkolóházak nem készülnek elég gyorsan, Tarcea a garázsok lebontásával fenyegetőzik: „Felszólításokat is kiküldtünk”

Dan Tarcea alpolgármester elégedetlenségét fejezte ki a Borháncsi (Rebreanu) utcai parkolóház tervével szemben, fontosnak tartotta ugyanakkor megjegyezni, hogy a garázsok lebontása folytatódik: „Az biztos, hogy 2020-ban is folytatjuk a garázsok lebontását”. Figyelembe véve, hogy a polgármesteri hivatal által ígért Monostor negyedi parkolóházaknak még csak az alapja készült el 40%-ban, bár 2020 nyaráig készen kellene lenniük, a városháza azt csinálja, amihez a legjobban ért: garázsokat bont le.

Ami pedig a sokat dícsért Rebreanu-parkolóházat illeti, az még projekt szinten megfeneklett.

Bárhogy, a tervezők, azaz azok, akikkel a polgármesteri hivatal úgy döntött, hogy együttműködik, felelősségteljesek. Ez sem akadályozza azonban meg a helyi hatóságot abban, hogy véghezvigye politikáját: hogy lebontsa a meglévő garázsokat.

Miután a Borháncsi utca környékén körülbelül 500 garázst bontottak le, a parkolóház meg is akadt a tervezés szintjén:

„A Borháncsi úti parkolóház tervezői nem nyújtották be idejében és egészében, amit kértünk tőlük. Felszólítást is küldtünk nekik. Amennyiben a lehető leghamarabb nem mutatják be a tervet, felbontjuk velük a szerződést” – fenyegetőzött az alpolgármester.

A Borháncsi út 2-4 szám alá, 3.500 négyzetméteres területre tervezett parkolóház könnyű szerkezetre épített moduláris építmény kellene hogy legyen.

Bár az alpolgármester elégedetlenségét fejezte ki az új parkolóház tervezési fennakadása miatt, fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a garázsok lebontását folytatják:

„Az biztos, hogy 2020-ban is folytatjuk a garázsok lebontását. Elsőkként a Tóközben bontunk le 352 garázst. Felszólításokat is kiküldtünk, az emberek március 2-6-áig lebontathatják maguk a garázsokat, ezt követően majd a RADP fogja ezt megtenni, és a költséget kifizettetjük az illetőkkel. Ezek a személyek azon jogukat is elveszítik, hogy a városháza automatikusan kiutaljon nekik egy parkolót” – magyarázta Tarcea.

A kolozsvári önkormányzat sajnálatos módon továbbra is büntető intézkedésekre támaszkodik, annak ellenére, hogy a Monostor negyedi parkolóházak építési munkálatainak stádiuma bizonyítja, hogy a városháza sem képes betartani a határidőket. 

Máskülönben, a polgármesteri hivatal az utóbbi évtizedben egyetlen parkolóházat épített fel: a Negoiu utcait. És ezt 2013-ban kezdte el és 2018-ban fejezte be. 2019-ben az önkormányzatnak egyetlen parkolóházat sem sikerült felavatnia a beígértek közül.

Add comment