Öt ember életét mentik meg a megyei kórház egyik agyhalálban levő páciensének szervei

Beleegyezésüket adták a hozzátartózók, hogy egy 60 éves, a kolozsvári megyei sürgősségi kórházban agyhalálban levő beteg nő szerveit felhasználhassák átültetés céljára, jelentette be az Országos Transzplantációs Intézet.

„Fájdalma közepette egy család képes volt arra, hogy más embertársaiknak megadják az esélyt az életre. Mély tisztelettel köszönjük meg a donor, a kolozsvári megyei sürgősségi kórházban agyhalálban fekvő 60 éves nő családjának azt a nagylelkűséget, amellyel új életet ajándékoznak másoknak. Gesztusuk azonnal mozgósította az orvosok és asszisztensek csapatait, akik készen állnak új reményt adni azoknak a pácienseknek, akiknek egyetlen reményük a szervátültetés” – áll az Országos Transzplantációs Intézet üzenetében.

A májat a Fundeni Klinikai Intézetben fogják átültetni, a veséket a kolozsvári Urológiai és Veseátültetési Intézhetben, a szaruhártyát a bukareti katonai kórházban. Így öt ember fog új reményt kapni az életre, többnek pedig javulni fognak az életkörülményei az ínátültetések révén.

2019-ben nőtt a donorok száma, október 28-áig 62 agyhalálban levő személy több szervét használták különböző transzplantációkra. Emellett 42 elhalálozott és 7 élő donortól származó májat ültettek át, 154 páciens jutott új veséhez (45 vese élő donortól származott), 6 szívátültetést és 3 tüdőátültetést sikerült elvégezni.

Add comment