Nepotizmus a Kolozs megyei ISU-nál: Moldovan tábornok vezetői tisztségbe nevezte ki unokaöccsét

Ion Moldovan dandártábornok, a Kolozs Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség vezetője kinevezte unokaöccsét a kolozsvári tűzoltóság 1-es alakulatának ideiglenes parancsnok-helyettesévé. Andrei Bărăian alhadnagyot nagybátyja léptette elő, de Moldovan tábornok azt állítja, unokaöccse volt az egyetlen, akit ebbe a tisztségbe ki lehetett nevezni.

„Igen, Bărăian Andrei az unokaöcsém. A lánytestvérem gyermeke. A tűzoltósági főiskolát végezte el és a Kolozs Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőséghez nevezték ki. Én léptettem elő az első tűzoltósági alakulat parancsnok-helyettesévé, de nem hiszem, hogy összeférhetetlenségről lenne szó. Ha én vagyok az egység parancsnoka, úgy vélik, hogy unokaöcsém nem tölthet be egy vezetői tisztséget csak azért, mert rokonok vagyunk? Csak úgy kérdem” – nyilatkozta a Libertatea.ro-nak Ion Moldovan tábornok, a Kolozs megyei ISU főfelügyelője.

Moldovan tábornok beismeri, hogy a Kolozs megyei ISU keretében vannak még olyan esetek, hogy valakinek a felesége, gyereke vagy unokaöccse is ott dolgozik.

„Nem tudom, hogy a felügyelőség keretében hányan vannak rokoni kapcsolatban. Nem végeztem ilyen irányú elemzést. Van azonban néhány olyan eset, amelyről tudok, magyárazatot tudok adni” – mondta Moldovan.

„Ő volt az egyetlen katonatiszt, akit ki lehetett ideiglenesen nevezni” – mondta még unokaöccséről Moldovan.

A Ziar de Cluj forrásai azt állítják, hogy a felügyelőség szintjén jól ismert a rokoni kapcsolat a főfelügyelő és Andrei Bărăian között: „Bărăian számlájára állandóan viccelődnek, mivel mindenki tudja, hogy ő a főnök unokaöccse, azonban a dolgát nagyon jól végzi. Moldovan tábornoknak minden bizonyára magyarázattal kell majd szolgálnia, hogy kinevezte őt ebbe a tisztségbe. Sokan vannak olyanok, akik megérdemelnék a tisztséget, amit most Bărăian foglal el. Az majd elválik, hogy igaz-e az, amit a tábornok állított, hogy az unokaöccse volt az egyedüli, akit ki lehetett nevezni a tisztségbe”.

Andrei Bărăiant hat hónapra bízták meg a tisztség ellátásával, ezt követően versenyvizsgát szerveznek, és ennek eredményétől függően nevezik ki véglegesen a tisztségbe, avagy sem.

Add comment