Naponta csupán 30 személy tudakozódik a Turisztikai Információs Központban Kolozsváron, ahol a turisták száma 200%-kal nőtt az utóbbi 8 évben

Közel 420.000 turista érkezett Koloszvárra a tavalyi év első 10 hónapjában, több mint 14 ezerrel több, mint 2018 hasonló időszakában. A szállodában töltött éjszakák száma – 779.981 – pedig több mint 22 ezerrel haladta meg az előző évi időszakét. 2012 hasonló időszakához képest pedig 207%-kal nőtt a turisták száma, a szállodákban kivett éjszakák száma pedig 217%-kal.

Bár a Kolozsvárra látogató turisták száma évről évre nő, jelentéktelen azok száma, akik tudakozódnak a Turisztikai Információs Központnál. Erre egy lehetséges magyarázat az, hogy az emberek inkább az interneten informálódnak ahelyett, hogy a központtól kérnének szórólapokat, vagy részletes információkat. Mi több, a Kolozsvárra érkező turisták számottevő része a fesztiválok miatt jön a városba, így őket inkább a fesztiválprogram érdekli és nem a város turisztikai nevezetességei.  

A tavalyi év során csupán 12.200 turista lépte át a Deák Ferenc (Eroilor) utcán levő  Turisztikai Információs Központ küszöbét. Ez napi átlag 33 személyt jelent.

„A Turisztikai Információs Központban tudakozódó több mint 12.200 turista nagy többsége (80%) külföldről érkezett, legtöbbje Németországból, Franciaországból, Spanyolországból, Nagy Britanniából, Izraelből, Lengyelországból, Olaszországból, Magyarországról, az AEÁ-ból, Hollandiából. De más európai országból, illetve Ázsiából, Amerikából, Ausztráliából és Afrikából is érkeztek turisták. Emellett további körülbelül 45.000 turistát láttak el információkkal és szórólapokkal a különböző rendezvényeken” – áll az Emil Boc polgármester tevékenységi mérlegében.

A beszámoló szerint a városháza információs pontokat állított fel a városban zajló legfontosabb kulturális és sporteseményeken, ahol mind a város turisztiaki látványosságairól,  mind az illető eseményről közöltek információkat. A legfontosabb ilyen rendezvények a következők voltak: Untold (372.000 résztvevő), Electric Castle (231.000 résztvevő), Kolozsvári Napok, stb.

A kolozsvári polgármesteri hivatal a város és a megye turisztikai nevezetességei népszerűsítése érdekében hozta létre a Turisztikai Információs Központot. A központ turisztikai nevezetességeket, vendéglátóipari egységeket (szállodákat, panziókat, vendéglőket, klubokat, utazási irodákat, autókölcsönzést) és a szabadidő eltöltéséra alkalmas helyeket is ajánl. A turisták ingyen kaphatnak a központban szórólapokat, térképeket és útikönyveket, amelyek több nyelven érhetők el.

Add comment