Mi a véleménye a kolozsvári Mircea Miclea tanárnak az iskolai heti óraszám csökkentéséről

A heti óraszám 5 órával való csökkentése az általános iskolában és a líceumban azt kellene hogy jelentse, hogy „megtisztul” a tanterv a fölösleges dolgoktól: a kötelező iskolai tantervben csak a vizsgák szempontjából fontos témák maradjanak meg, annál is inkább, mert jelenleg is ezek alkotják a tantervet a tanulók fejében. Tehát fel kell szabadítani a tanítási időt azokra a témákra, amelyeket nem mérnek fel vizsgákkal, és emellett kötelezővé kell tenni az iskola utáni iskola rendszerét – így van értelme az óraszám csökkentésnek, áll a kolozsvári Mircea Miclea tanár által az edupedu.ro-nak elkészített elemzésben.

Mircea Miclea kutató és volt tanügyminiszter volt az, aki 2011-ben elsőként beiktatta az oktatási törvénybe az órászám korlátozást, amelyet a PSD-s Liviu Pop most ismét felterjesztett. Ecaterina Andronescu volt szociáldemokrata tanügyminiszter kivette azt a törvényből 2012-ben.

„Szomoró, hogy most, 7 év után megint elővettek egy törvényparagrafust, amelyet szintén a PSD iktatott ki, bár evidens volt, hogy a paragrafus helytálló. Akkoriban a finn és a koreai modellt vettem alapul. Sajnálatos módon azonban engedtek a szakszervezetek kérésének, és megtartották a magas óraszámot” – jelentette ki Miclea. 

A tanár hangsúlyozta, szerinte „semmmiféle normacsökkentés nem következik be az óraszám csökkentése nyomán, mivel végre be lehet vezetni az iskola utáni iskolát”.

Mircea Miclea úgy véli, hogy a minisztériumnak meg kell majd szabnia a heti minimális, illetve maximális óraszámot a líceum típusától függően.

„A művészeti középiskolákban például, ahol sok gyakorlati óra van, valószínűleg magasabb lesz az óraszám, mint a többi líceumban, és akkor az oktatási minisztériumnak meg kell szabnia a heti óraszámot minden típusú líceum esetében” – mondta a kolozsvári tanár.

Az óraszám csökkentése végre lehetővé tenné az iskola utáni iskola programnak a bevezetését, mivel ha csökken a tanítási és tanulási órák száma, be lehet vezetni különféle programokat délutánra, és személyre szabott nevelést lehet nyújtani szabadabb keretek között.   

Mircea Miclea véleménye szerint az intézkedés nem fog negatívan kihatni az országos felmérőkre. Szerinte a jelenlegi magas óraszám okoz katasztrófális eredményeket.

Add comment