A megyei út- és hídépítő vállalat a csőd szélén áll, mégis TÍZ igazgatótanácsi tagnak fizet vezetői pótlékot. A jól jövedelmező kolozsvári repülőtér ezzel szemben csak ÖT igazgatótanácsi taggal működik

A fizetésképtelenségi eljárás alatt álló Kolozs Megyei Út- és Hídépítő Vállalat 10 igazgatótanácsi tagnak fizet vezetői pótlékot. Ezzel szemben az Avram Iancu Nemzetközi Repülőtérnek, a Kolozs Megyei Tanács fennhatóságá alá tartozó vállalatok közül a legjövedelmezőbbnek, csupán 5 tagra van szüksége az igazgatótanácsban. A sors ironiája, hogy az út- és hídépítő vállalat vezérigazgatója maga is nyakig ül az adósságban.

A Kolozs Megyei Út- és Hídépítő Vállalat igazgatói és igazgatótanácsi tagjai nem zavartatták magukat a tavalyi évre szóló vagyonnyilatkozat kitöltésével, bár a törvény szerint ezt júniusig meg kellett volna tenniük. A legfrissebb vagyonnyilatkozatok azok, amelyeket a tavaly töltöttek ki és a 2017-es évre vonatkoznak.

Ovidiu Torje vezérigazgató nemrég még a termelési osztály igazgatója volt. Az intézményhez hasonlóan, az igazgatónak is vannak adósságai. A 2018-ban kitöltött nyilatkozatban Torjénak közel 3,9 millió lejes adóssága van. 2017-re a jövedelme csak 5.342 lejre rúgott, mérnökként dolgozott napi 2 órában egy magáncégnél. Felesége ezzel szemben sokkal jobban keresett, éves jövedelme a vagyonnyilatkozat szerint közel 37 ezer lej volt. 

Ovidiu Torje vagyonnyilatkozatában azonban szerepel 6 máramarosi földterület, mind a felesége nevén. A Kolozs Megyei Út- és Hídépítő Vállalat vezérigazgatójának nincsenek ingatlanjai, autói, értéktárgyai.

Maria Costea Fira gazdasági igazgató vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy van egy több mint 2.000 négyzetméteres erdője Erdőfeleken, egy 1987-ben vásárolt lakása Kolozsváron, egy 2008-as Skoda Fabia személygépkocsija, amit szintén megvásárolt. A bankban is van valamennyi pénze, három számlán összesen 92 ezer leje. A 2017-es évre feltüntetett jövedelmek a következők: 33.433 lejt kapott az út- és hídépítő vállalattól, több mint 6.000 lejt könyvelésből és 6.000 lejt kapott egy lakótársulás adminisztrátoraként.

A Kolozs Megyei Út- és Hídépítő Vállalat igazgatótanácsának tíz tagja van. Az igazgatótanácsi tagság után járó vezetői pótlék összege nem nagy, azonban feltesszük a kérdést, hogy egy fizetésképtelen vállalatnak, amely tele van adósággal, szerződése viszont alig van, miért van szüksége 10 igazgatótanácsi tagra, amikor az Avram Iancu Nemzetközi Repülőtérnek, a Kolozs Megyei Tanács fennhatóságá alá tartozó vállalatok közül a legjövedelmezőbbnek, sokáig csupán 3 tagja volt, majd Alin Tişe megyei tanácselnök kívánságára 5-re emelkedett.

Crainic Viorelnak 3 földterülete van Bălceşti településen, egy üzlethelyisége és egy háza szintén Bălceştien, ezen kívül két személygépkocsija: egyik – egy Dacia Logan – az ő, a másik pedig – egy Volswagen Passat – a felesége nevén. 2018-ban eladott egy földterületet 23 ezer lejért és feleségének adományozott egy lakást. A nyilatkozatban szerepel ugyanakkor 70 ezer lej megtakarított pénzösszeg. A jövedelmét részben a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) Kolozs megyei fiókjától kapta (26 ezer lejt), másrészt az út- és hídépítő vállalattól (8.246 lejt).

Andrei Dan Mărginean megyei tanácsosnak egy földterülete van Nemeszsukon és egy személygépkocsija. Nincs megtakarított pénze, más ingatlanja, ennek ellenére nem mondható szegény embernek. A 2017-es évre vonatkozó vagyonnyilatkozata értelmében több mint 151.000 lej osztalékot kapott saját cégétől, emellett pedig több mint 13.000 lejes fizetése volt. Egy másik magáncégtől is kapott fizetést, összesen 1.700 lej értékben. Ehhez még hozzáadódik a vezetői pótlék az út- és hídépítő vállalattól, ami 7.600 lejt tesz ki.

Augustin Opreának nincsenek földterületei, van azonban egy háza Kolozsváron, egy kisteherautója és egy utánfutója. Bevallott jövedelme 39.806 lej volt, amit a Hidro Tarniţa Rt.-tól kapott fizetés gyanánt, ahol közgazdász.

Laurenţiu Lucian Cîmpeannak van egy háza, egy földterülete, két személygépkocsija, egy 60.000 lejes banki hitele és egy 32.714 lejes jövedelme, amit a dési Transurb Rt. Igazgatójaként kapott.

Székely István volt megyei tanácsosnak van egy földterülete Kolozsváron, egy földterülete Fehér megyében, egy lakása Tordán, egy hétvégi háza Fehér megyében, egy Dacia Logan személygépkocsija, közel 120.000 leje a bankban. 2017-ben a jövedelme több mint 27.000 lej értékű nyugdíjból állt.  

Ioan Curt, aki 2017-ben a Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatója volt, valóságos földbirtokos. Nyolc földterülete van Kolozs megyében, két lakása Kolozsváron és egy háza Szarvaskenden. Van ezenkívül két személygépkocsija és közel 300.000 leje a bankban. Banki és hitelkártya adósságai is vannak, ezek összege 476.000 lejre rúg. 2017-ben közel 70.000 lejes jövedelme volt.

Benjamin Marius Chirának van három földterülete, egy lakása, két személygépkocsija, 161.000 lejes banki hitele. 2017-ben 52.355 lej jövedelme volt, ami tanfelügyelői fizetéséből és az igazgatótanácsi vezetői pótlékból származott. Ez utóbbi mintegy 2.000 lejt tett ki.

Kinizsi Zoltán városi tanácsosnak nincsenek földterületei, csak egy 2016-ban vásárolt lakása és egy Nissan X-Trail gépkocsija. Van két hitelkártyája, összesen 8.000 lej értékben és egy Első Otthon hitele, amelynek értéke 204.000 lej. 2017-ben a következő jövedelmei voltak: 27.585 lejt kapott a kolozsvári Sportcsarnok aligazgatójaként, 6.340 lej tagsági pótlékot az Agro Transilvania Központtól, 3.174 lejt az út- és hídépítő vállalattól és 7.000 lej fizetést két magáncégtől.

Gheorghe Vasile Fodornak van egy lakása és egy földterülete Szamosújváron, két személygépkocsija és egy motorbiciklije. A 2017-es évre a következő jövedelmet vallotta be: 35.000 lejt kapott a Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság jogi tanácsadójaként, illetve 2.100 lejt az út- és hídépítő vállalattól.

Octavian Gigu Tothazannak van egy lakása Tordán, erdeje Kiskalotán, egy Audi A4-es kocsija. 2017-ben eladott egy lakást. Ami a jövedelmét illeti, 2017-ben 13.000 lej fizetést kapott igazgatóként és 1.200 lej fizetést eladási igazgatóként. 

Add comment