MEGVAN A BIZONYÍTÉK! Kolozsvár megvásárolta helyét a Legjobb Európai Karácsonyi Vásárok toplistáján, melyen Bécs, Prága is szerepel

Kedves kolozsváriak, azt hiszem, legalább egyszer meglátogatták városunk karácsonyi vásárát. Tetszett? Persze, egy provinciális város karácsonyi vásárocskájaként elmegy. Mégis, nem tették fel a kérdést, hogy hogyan lehetséges, hogy bekerültek a fiúk a vásárral a legjobb európai vásárok jelöltjei közé a www.europeanbestdestinations.com honlapon?

Mi feltettük ezt a kérdést, mivel kicsit bizarrnak tűnt, hogy egy ilyen másodrangú vásár, mint a kolozsvári, leköröz más, jónak mondható vásárokat (mint amilyen például a nagyszebeni vagy a brassói), arról már nem is beszélve, hogy egy listán szerepel Béccsel, Budapesttel, Prágával? Sőt, az is bizarrnak tűnt, hogy ugyanazon a listán kisvárosok is szerepelnek, mint például Újvidék (Novi Sad), Month Beliad, Bath. Azt hisszük, tudják már, hová akarunk kilyukadni, és nem is csigázzuk tovább kiváncsiságukat: a jelölést megvásárolták, a kolozsváriak pénzén (mert hát nem Emil Boc fizette ki a saját zsebéből).

Ez egyébként egy igen gyakran használt gyakorlat Kolozsváron, ahol a PNL helyi szervezetének propaganda gépezete maximálisan működik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy miután a jelöltlistára felkerültek, most szavazatokat kéregetnek a kolozsváriaktól. A helyi, illetve az országos sajtó segítségével, amely átvette a hírt. Mert, ugye, izgalmas, hogy egy romániai város felkerült valami nemzetközi listára. Amennyire a bécsieket, vagy a prágaiakat érdekli a dolog, nem érne meglepetésként, hogy december 15-én arról értesüljünk, hogy a kolozsvári karácsonyi vásár A LEGJOBB EURÓPÁBAN. Mégis, kissé idejét múltnak tűnik 2019-ben ez a sztálinista, tapsot és like-ot megvásárló metódus.

A „Karácsonyi vásár” kísélet, megyei szakasz

Térjünk tehát vissza szkeptikus emberi kísérletünkhöz. Abból indultunk ki, hogy egy olyan kicsi vásár, mint a kolozsvári, nem állhat egy szinten a bécsi vásárral. Ugyanúgy, ahogy egy indiai film nem nyerheti meg az Oszkárt. Felvettük tehát a kapcsolatot az említett honlappal, azt állítva, hogy a brassói karácsonyi vásár képviselője vagyunk (hogy minél hihetőbb legyen a dolog). Amilyen gyorsan választ kaptunk, kiadhattuk volna magunkat akár a Cacova Ierii település karácsonyi vására képviselőjének is, mert nem számított volna.

Felkértük a European Best Destinations képviselőit, mondják meg, mennyibe kerülne, hogy mi is felkerüljünk az illető toplistára, legalább jelöltként.

A válasz sokkoló volt számunkra. Sokkolt a gyorsaság, amellyel válaszoltak (alig egy órán belül), illetve az is, hogy mindenféle köntörfalazás nélkül elküldték az árajánlatot, amely nyomán mi is felkerülhettünk az illető internetes oldalra. Mi több, azt is megtudtuk, hogy már most fel kellene iratkoznunk a listára, hogy 2021-ben esetleg helyet kapjunk, mivel most Kolozsvár és Nagyszeben van soron.

Még érdekesebbé vált a dolog, amikor a különböző árkategóriákkal bombáztak minket (1 évre, 2 évre, kedvezménnyel a partnerek számára). Tehát több variáns is létezik, a leggyakoribb a feliratkozási díjas, amely közel 10.000 euróra is emelkedhet.

Cserébe az illető site különféle kedvezményeket ígérnek, illetve azt, hogy az információ közel 6 millió emberhez eljut. Mivel azonban köt a GDPR, nem fogunk minden megszerzett adatot és számot megosztani. Mindenesetre, vagány itt, Kolozsváron, csak fizetni kell. 

PS: Emil Boc polgármester úr, esetleg megmutathatna nekünk is egy számlát, valamit, mert nem emlékszünk rá, hogy arról tájékoztatták volna a kolozsváriakat, hogy pénzükön hirdetéseket vásárolnak külföldi internetes platformokon. 

Add comment