Laviniu Lazar, Emil Boc „király” udvari filmkészítő-trubadúrja zsíros szerződésekhez jut közbeszerzési eljárások nélkül. Nem maga feji azonban a közpénzeket, hanem felesége, Teodora Lazar szoknyája mögé bújik

Laviniu Lazar neve jól ismert a videó gyártásban. Azonban semmi esetre sem azért, mert nagy művész lenne. Eléggé klisékben dolgozik ugyanis: még az egyszerű Facebook-használók is jól ismerik „stílusát” - ugyanazokat a beállításokat használja állandóan, lassított képkockák után felpörgetett képek következnek, majd 360 fokos panoráma a drónnal. Egyeseknek mégis tetszik. Ő az, aki állandóan szép szavakat mond affektálva, mindenről csak a pozitívum jut eszébe, és csak hiperbolákban bír beszélni.

A Facebook hiszékeny népe az elmúlt években úgy hathavonta hátast dob, amikor Boc fel-feltölt a közösségi oldalra egy-egy „megható”, vagy „remek” videót. Minden filmecskét Laviniu Lazar készített, aki a polgármester és a polgármesteri hivatal házi mozikészítője lett. Az oldalon, ahol régebben még fotók voltak, most csak Lazar alkotásai szerepelnek, mert ugye, a technika fejlődik. És Lazar évek óta állítja szendén, mint egy latin-amerikai szappanopera hőse, hogy ő tulajdonképpen nem is kap pénzt ezekért a munkákért, mivel ő így hoz bohém lélekként áldozatot a városért.

Erről azonban szó sincs. Laviniu Lazar nem dolgozik gombért. Azonban, mint a közpénzek többi kizsákmányolója, ő is megtalálta a megoldást, hogy nyomait eltüntesse.

2016-ban Laviniu több mint 5.000 eurót inkasszált saját PFA-jára a kolozsvári polgármesteri hivataltól. Mivel azonban rájött, hogy így utána lehet járni a dolgainak, a következő trükkhöz folyamodott: nyitott a felesége nevére egy céget, az Inspire Prod nevűt, és ezen túl minden, a Boc vezette polgármesteri hivatallal kötött szerződést erre a cégre íratott rá.

És, íme, a kolozsvári agrártudományi és állatorvosi egyetem egy végzősének sikerült a csoda. Teodora Lazar mindenféle közbeszerzési eljárás kiírása nélkül hozzájutott a Boc által szórt közpénzhez: 2018-ban több zsíros szerződést kapott Laviniu Lazar felesége, akinek annyi köze van a videó gyártáshoz, mint Alexának a mértanhoz.

Teodora Lazar 2018-ban összesen 82.000 lej értékű szerződéseket kötött a kolozsvári polgármesteri hivatallal azon propaganda-filmecskékre, melyekre a különböző ünnepségek alkalmával – január 24., december 1., szilveszter, FedCup – szüksége volt a hivatalnak. 

Laviniu 2019-ben is rábízta feleségére a pénzkeresést: még csak az év közepén járunk, de az Inspired Prod már bezsebelt – szintén közbeszerzési eljárás nélkül - 84.000 lejt a várost népszerűsítő promóciós filmecskék készítésére.

Amióta befészkelte magát Boc „király úr” udvarába, Laviniu Lazar udvaronc saját cége, az Evo Design, neve alatt is elkezdett filmecskéket gyártani: 4 év alatt üzleti forgalma 9-szeresére nőtt. Megéri tehát Boc talpnyalójának lenni, sok pénz jön ebből.

Amikor felvettük vele telefonon a kapcsolatot, Laviniu Lazar nekifogta magyarázni, hogy az ő cége TVA-fizető, míg a feleségéé nem, mintha ez változtatna azon a tényen, hogy ölébe pottyanak a szerződések. Arra a kérdésre, hogy hány szerződést írt már alá a polgármesteri hivatallal, Lazar úr így válaszolt:

„Nem tudom így hirtelen, hány van, de gondolom, ezek nyilvános információk és ön is utána tud járni ezeknek”.

Add comment