A lakónegyedi nagymenők pofátlanul használják a tömegközlekedésnek kialakított sávokat

A Pata utcán és a Fenesi úton a buszok számára kialakított sávon mások is közlekednek. Emil Boc arról biztosít, hogy a Pata utcai buszsávot monitorizálják és az elmúlt héten 65 bírságot róttak ki a sáv szabálytalan használata miatt. Úgy tűnik azonban, hogy a Fenesi úton nincs annyira jelen a rendőrök, mivel több panasz is érkezett a lakosságtól.

„Felhívom a lakónegyedi nagymenők figyelmét, akik okosabbnak vélik magukat azoknál, akik betartják a szabályokat. Vannak ugyanis olyan lakónegyedi nagymenők, akik megpróbálják kijátszani a szabályokat, mert már nincsenek sávelválasztó oszlopocskák. Jön a tél, és nem lehet kinthagyni az oszlopéocskákat, mert körülöttük felgyűl a sár, hó és kosz. Eddig 65 bírságot róttak ki azoknak, akik nem tartották be a tilalmat a tömegközlekedésnek fenntartott sáv használatát illetően. A jogosítvány elvételéig megyünk a szankciókkal. A rendőrslg figyel. Nagyon jó az együttműködés a helyi és a vársoi rendőrség között, így a szabálysértőket könnyen meg lehet bírságolni. Egy hét alatt 65 bírságot róttak ki. Monitorizáljuk őket és minden legális eszközt bevetünk az azonosításukra. Meg akarom üzenni mindenkinek, hogy tartsák be a játékszabályokat, úgy a tömegközlekedési járművek sofőrei, mint a taxisok, kerékpárosok és gépkocsivezetők” – szögezte le a polgármester.

Világos, hogy Boc meg van győződve, hogy a szabálytalankodó gépkocsisofőrök elbátortalanodnak, azonban a rendőrség nem fogja tudni folyamatosan monitoring alatt tartani a sávot. A Györgyfalvi negyedben a rendőrség azért volt jelen, mert a Pata utcán a taxisoknak megengedték a buszsávon való közlekedést, és a rendőrségnek meg kellett győződnie, hogy betartják a szabályokat. Az intézkedés parázs vitákat eredményezett, és Boc nem engedhette meg magának, hogy hibázzon, de miután ez a hullám lejár, valószínűleg a rendőrség is ritkábban lesz jelen a környéken.

„A Fenesi úti buszsáv sugárút a személygépkocsik számára. A Taberei utcai kereszteződésnél levő villanyrendőrnél kocsioszlop szokott állni a buszoknak kijelölt sávon. Amióta kijelölték a buszsávot, egyetlen reggel sem láttam ott kint a forgalmi rendőrséget! Egyetlen egyszer sem” – írja az egyik lakós.

A közlekedési dugók kijátszásása érdekében, felbátorodva a sávelválasztó oszlopocskák eltűnésén, egyesek rámerészkednek a buszsávra. Főként a Pata utcán teszik ezt, ahol, amióta a taxisok is használhatják a sávot, a sofőrök mintha jobban felbátorodtak volna.

„Észrevettem, hogy már több személygépkocsi kezdett el járni a Pata utcai buszsávon. Lehet, amiatt, mert azt most már szabályosan használhatják a taxisok, és akkor úgy gondolják, hogy ha nekik szabad (ugyanolyan gépkocsival, mint az övék), akkor nekik is, vagy azt gondolják, hogy most már szabad mindenkinek ott közlekedni, ha a taxisok ott mennek” – véli egy másik kolozsvári lakós.

Mindig voltak és lesznek olyanok, akik „túl menőnek” képzelik magukat ahhoz, hogy a többiekkel együtt araszoljanak a forgalmi dugóban. Emil Boc pont ezért tartja fontosnak a biztonsági kamerák és radarok felszerelését, hogy általuk elbátortalanítsa az efféle kihágásokat.

Add comment