Közparkká válhatna 400 hektár kolozsvári zöldövezet. A javaslat a Polgármesteri Hivatalon múlik

 

 

Kolozsváron közel 400 hektárnyi terület válhatna közkertté. A területek az egyetemek birtokában vannak, amelyek bele kellene egyezzenek, hogy azokat megnyissák a nagyközönség előtt. Egészen pontosan a Babeş Parkról, az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem kampuszáról, a Botanikus kertről, a Palocsay kertről és Keleti Parkról van szó. 

 

A javaslat Adrian Dohotaru független képviselőtől származik, ami a Helyi Tanácsi csütörtöki ülésén került bemutatásra. 

 

„Van néhány hozzászólásom a Hajnal és Jó napot negyedek zöldövezeteire vonatkozóan és kérem ezek kiegészítését az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem kampuszával. Nemrég Bukarestbe látogattam, ahol az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem kampuszát szabadon látogathatják az ott lakók. Megértjük az egyetem aggodalmát, ami a kert megnyitását illeti a hallgatók és a polgárok előtt, de mégis számításba kellene vennünk ezt a javaslatot, különösen, hogy az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem azt állította, hogy lehetőség van kaput nyitni a Mező utca felől a Mikó utca irányába. Ami a Jó napot illeti, azt javasolnám, hogy a Palocsay kert egy része alakuljon át a közösséget szolgáló kertté és gyümölcsössé, különösen, hogy a gyümölcsös lenyúlik egészen a Szopori negyedig” – nyilatkozta Adrian Dohotaru.

 

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal nyitott volt a független képviselő javaslatára, azzal, hogy jogi gondok akadhatnak a telkek tulajdonjogát illetően. 

 

„Amit ön javasol, azok közterületek. Mi felvetettük az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemnek, ám a javaslat második részét az egyetemi szenátus nem fogadta el, de júliusban újabb találkozó van kilátásban az egyetemmel. Ami a Palocsayt illeti, ha ők belemennek, mi teljesen nyitottan kezeljük az ügyet. Ott ők csak gondnokok, a terület a Kormány birtokában van. Ha ők beleegyeznek, hogy javaslatot intézzünk a Kormányhoz e közkertek létesítésére, mi ezt minden további nélkül megtesszük. A Babeş-Bolyai Tudományegyetemmel nagyon apró lépésekben haladtunk – hogy megszüntessék a  Babeş Park kerítéseit. A beleegyezést még nem szereztük meg, de már létezik egy megnyitott kapu. Ami a Botanikus kertet illeti, mi hajlandóságot mutatunk az ügyben” - nyilatkozta Emil Boc polgármester. 

 

A 400 hektár terület elhelyezkedése a következő:

 

Parkok létrehozására szóló javaslat Szászfenes – Monostor – Nyárfasor – Grigorescu:Rózsák parkja, a Malomárok jobb partjának hozzáadásával, egyöntetű zöldövezet létrehozása a Kis- Szamos vonalán:  Víz Múzeum, Sun strand, Transilvania Klub, Rózsák Parkja, Grigorescu strand, Iuliu Haţieganu Park, Sportcsarnok előtti tér. 

 

Nagyközönség számára ingyenesen használható zöldövezetek Monostor – Központ – Hajnal negyed: azAgrártudományi és Állatorvosi Egyetem kampuszának (25 hektár), és a Botanikus kert (14 hektár) megnyitása.

 

Zöldövezet rendszer kialakítása Jó napot – Gyergyószentmiklósi negyed – Szopor: Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem kampusza, Palocsay (168 hektár) és a Keleti Park (66 hektár)

 

Add comment