A Környezetvédelmi Őrség vizsgálatának eredményei az olaszországi hulladékok kapcsán – 580 tonna import szemét

A Kolozs Megyei Környezetvédelmi Őrség tájékoztatott az Olaszországból behozott és a kolozsvári közterületfenntartó vállalat (RADP) ideiglenes szemétlerakó telepén lerakott újrahasznosítható hulladékok ügyében végzett ellenőrzések eredményeiről. A hulladékot országba behozó cég rendelkezik hulladékszállítási és átrakási engedéllyel. A telepen jelenleg 580 tonnányi szemét van. A kérdés azonban a következő: mennyire erkölcsös és normális dolog, hogy a magáncégek szemetet importálnak, míg a kolozsváriak hulladéka ott áll újrahasznosítatlanul és nem lehet nyersanyagként felhasználni?

Lennebb hozzuk a Kolozs Megyei Környezetvédelmi Őrség sajtóközleményét:

Az Ansa Smart Energy a 2019.04.09/47-es számú környezetvédelmi engedély birtokában van, amely engedélyt nyújt neki a hulladékok hővel történő feldolgozására (ami pirolízist és nem elégetést jelent).

Az Olaszországból hozott műanyag és gumi hulladékok a 2006/1013-as EC rendelet előírásainak megfelelő szállítási engedéllyel jutott Románia területére.

A Kolozs Megyei Környezetvédelmi Őrség által végzett ellenőrzés és az iratok megvizsgálása nyomán kiderült, a kolozsvári RADP engedéllyel rendelkező szemétlerakó telepén lerakott hulladék mennyisége megközelítőleg 580 tonna.

Nem találtak összefüggésre utaló elemeket a Bihar megyei hulladékokat illetően. 

Add comment