A körgyűrű vagy átmegy a Colina-parkon, vagy a tömbházak fölött. Tarcea: „Más variáns nincs, ez az egyetlen megoldás”

Dan Tarcea alpolgármester beismeri, hogy a körgyűrű „ki fog harapni egy darabot” a város zöldövezetéből, mivel a Colina-parkon keresztül fog haladni. Tarcea hangsúlyozza azonban, hogy ez az egyetlen variáns, más nem létezik. Vagy átmegy a körgyűrű a Colinán, vagy ha nem, a tömbházak fölött.

„Az országos közúti beruházási vállalat jóváhagyta a 8-as számú útvonal variánst. Valószínűleg rámegy a város zöldövezetének egy része. De nincs más választás. Az a városrész eléggé sajátos. A víz múzeumának szomszédságában van 250 hektárnyi terület, ahol nem tudunk semmit építeni, az a víz szempontjából stratégiai része a városnak. Máshol nics ahol vezetni a körgyűrűt. El kell vezessen a Cora mellett, párhuzamosan fog haladni azzal az úttal, amely a Monostorról a Cora felé tart, és máshol nincs ahol továbbhaladnia. Lesznek többlet költségek a 8-as szamú variánssal, de más variáns  nincs, ez az egyetlen megoldás.  Nem tudjuk úgy vezetni az utat, hogy az kikerülje a Colina-parkot. Ha megpróbálnánk Szászfenes felé elmozdítani az útvonalat, a körgyűrű néhány tömbház fölött fog elhaladni. A parkból nem venne le sokat az út, kompenzálni lehet majd parkosítással azon a környéken. Bármely útvariáns az erdőt egy részétt is érinti” – magyarázza Tarcea.

A Colina-parkon kívül a körgyűrű tehát a Bükki erdőt is megnyirbálja, de, amint Tarcea és Boc állítja, nincs más megoldás, és a körgyűrűt fel kell építeni. A Colina-parkban sok kolozsvári generáció játszott, ezt most feláldozzák a körgyűrűért. Mindeközben Boc, tudatában lévén a zöldövezet megnyirbálásának, megpróbálja ezt azzal kompenzálni, hogy különböző új parkok kialakítását jelenti be – például a keleti parkét, vagy a Munka sugárúti parkét. Kiderül majd, mi lesz meg hamarabb: a körgyűrű, vagy a parkok.

Add comment