A kolozsváriakat lepi el a be nem gyűjtött szemét, Emil Boc pedig belépős platformokat avat fel

A kolozsvári szelektív hulladékgyűjtés egy újabb tesztprojekttel bővül: kártyás bejutás a szemétgyűjtő platformokra, amelyek monitorizálják a kukák telítettségi szintjét. Ez tréfának tűnik, tekintve, hogy 2019. július elseje, a négyféle hulladék szelektív bevezetése óta, a Rosal Grup és a Veres Brantner hulladékelszállító cégeknek nem sikerül megbirkózniuk a szeméthelyzettel: a kolozsváriak továbbra is hiába várják napokig, hogy az udvarukon, vagy a lakónegyedi kukákban felhalmozott hulladékot elvigyék a szemetesek.

Ennek illusztrálására bemutatunk egy panaszt, amelyet a My Cluj alkalmazásra küldött be egy lakós. Az alkalmazásra egyébként folynak a hasonló panaszok.

„A Năsăud utca 8 szám alatt nagyon kicsi kuka van kitéve az üveghulladék számára, és már 2 hete meg van telve. Körülbelül ugyanannyi üveg van a földön is összegyűlve a kuka körül, én pedig tartom az üvegeket az erkélyen, mert nincs hova dobjam őket. Köszönöm” – írja egy polgár a Năsăud utcából.

Tehát a szemetesek gyors közbelépésének kérdése ugyanolyan aktuális téma maradt, mint eddig.

Mindezek ellenére Emil Boc bemutatott egy filmecskét az első (mert mi mindenben elsők vagyunk, csak hiába) olyan lakónegyedi szemetesházról, ahová csak az oda tartozó lakók mehetnek be, kártyás belépővel. Ez a szemetes az Observatorului utcán van. Ez egy tesztprojekt, közpénzen. És mindez olyan körülmények között, hogy mind a Rosal Grup, mind a Brantner Veres nagy humán és technikai erőforrás hiánnyal küzd.

A leglenyűgőzöbb az egészben az, hogy a szóban forgó szemetesház kukáit szenzorokkal szerelték fel, amelyek jelzik a tartályok telítettségi szintjét. Jó, jó, de minek?

„Szelektív hulladékgyűjtő platformok kártyás belépőrendszerrel

Ma (csütörtökön – szerk. megj.) átadtuk Kolozsvár első, kártyás belépőrendszerrel rendelkező  földalatti szelektív hulladékgyűjtő platformját.

A projekt célja olyan belépőrendszert kialakítani a hulladékgyűjtő platformokhoz, amely csak az ottlakók hozzáférését teszi lehetővé kártya alapján. A rendszer ugyanakkor monitorizálja a tartályok telítettségi szintjét és értesíti a hulladékelszállító céget.

Az Observatorului utca 11. szám alatti földalatti platformnál teszteltük ezt a rendszert”  - írta Emil Boc szerdán a Facebook-oldalán. 

Tehát egy újabb tesztről van szó. A polgármesteri hivatal teszteli a kolozsváriak inkompetenciával szembeni toleranciáját. 

„A David Prodan utca 18 szám alatt lakom, kézhez kaptam a táblázatot a kimutatással, hohy melyik napon milyen fajta hulladékot gyűjtenek be, mindmáig azonban nem kaptam meg a különböző színű zsákokat a hulladékok szelektív gyűjtésére. Az elmúlt hétvégén kiraktam az utcára a fekete szemeteszsákokba gyűjtött műanyaghulladékot (mivel más zsákom nem volt), de a szemételszállító vállalat nem szedte össze. Kérem, tájékoztassanak, hogy melyik napon, hány órakor osztják ki nekünk a szemeteszsákokat a szelektív hulladékgyűjtésre. Köszönöm” – üzeni egy másik kolozsvári lakós.

Mindenesetre abszúrd, hogy míg a kolozsváriak ott ülnek a szeméttel az udvaron, a lakónegyedi kukákból pedig dől ki a szemét, elárasztva a sétányokat, a polgármesteri hivatal megengedi magának, hogy kampányoljon, és pont egy ilyen kényes téma kapcsán, mint a nem működő hulladékelszállítás. És mindezt közpénzen.

Add comment